El frutipà o arbre del pa, és un arbre fruiter que porta el nom científic d'Artocarpus Altilis i que pertany a la família de les moràcies. També se'l coneix com a fruita de pa i és un substitut del mateix pa que t'animem a conèixer per les seves propietats i la seva fàcil digestió. Des de mitjans del segle XVIII, el frutipà s'ha sembrat a tot el món en considerar-se un aliment barat i molt nutritiu. El seu nom fa referència a la textura de la fruita quan es cuina, similar al pa acabat d'enfornar i amb un sabor semblant al de la patata. De fet, s'utilitza com a aliment de subsistència en línia amb altres aliments bàsics com l'arròs, la batata, el taro, el plataner i el coco a molts països d'Àsia Oriental, Micronèsia, la Polinèsia i el Carib.

Frutipan 1
Frutipà / Font: Unsplash

La seva alta versatilitat permet menjar-lo de moltes formes diferents: verd o madur, cru o enfornat. Però el més curiós és que el frutipà es pot convertir en farina. I la farina del frutipà és la més buscada per aquells que busquen productes sense gluten. La seva polpa té més fibra que la de la yaca, la qual cosa la converteix en un excel·lent laxant natural. La fibra dietètica ajuda a reduir el colesterol a la sang en prevenir la seva absorció a l'intestí, a més redueix l'obesitat, la pressió arterial i ajuda a protegir la mucosa del còlon.

La seva polpa té més fibra que la de la yaca, la qual cosa la converteix en un excel·lent laxant natural

Segons dades del National Tropical Botanical Garden de Hawaii, una de les zones tradicionals de cultiu de l'arbre de la fruita del pa, una porció d'uns 100 grams de fruita del pa en rodanxes conté 32 grams de carbohidrats, mentre que la mateixa porció d'una patata conté aproximadament 16 grams de carbohidrats i una porció d'1/2 tassa d'arròs conté aproximadament 29 grams de carbohidrats. Pot semblar molt, però són carbohidrats complexos i es descomponen més lentament que els que es troben típicament en les papes.

A més a més, compta amb l'avantatge addicional de més fibra (d'aquests 100 grams, 6 grams són de fibra) i un índex glucèmic més baix. Això ajuda a assegurar que els nostres cossos absorbeixin més nutrients, se sentin més plens per més temps i evitin els pics de sucre a la sang. Una ingesta de fibra dietètica més important s'associa amb un menor risc de malaltia cardíaca; un millor control sobre els nivells de sucre en sang i colesterol, dos grans factors imprescindibles per a la salut cardíaca. I és que els fitoquímics que conté també protegeixen al cor de l'aterosclerosi (la creació de plaques que, amb els anys, poden arribar a obstruir els vasos sanguinis). Per tot això es considera que la fruita del pa contribueix a la prevenció de malalties cardiovasculars.

Frutipán 3
Frutipà 3 / Font: Unsplash

Les llavors també són comestibles i es poden torrar, bullir o moldre per fer farina. Un indicatiu que el fruit ja està a punt per ser aconseguit és que es poden observar petites gotes de làtex (així se li denomina a la seva saba) a la superfície. Aquest làtex també pot recollir-se en tallar la planta i s'utilitza com a goma d'enganxar o com a ingredient en la medicina tradicional.