Pel Japó s'han registrat els darrers dies una onada d'accions antihigièniques en cadenes de sushi, tals com llepar els filtres de les ampolles de salsa de soja compartides, les gravacions de les quals s'han fet virals i han estat batejades com "terrorisme de sushi". Aquestes accions han estat replicades per altres joves japonesos i han posat entre l'espasa i la paret les cadenes i els restaurants de sushi, que volen tornar a atreure els clients que ara es mostren reticents després que es viralitzin imatges com la d'un adolescent llepant vores de tasses abans de tornar-les a posar als prestatges. 

El que es podrien veure com bretolades han acabat en detencions. Concretament, s'han detingut tres joves. Es tracta de Ryoga Yoshino, de 21 anys, un jove de 19 anys i una altra de 15, les identitats dels quals no han estat revelades en ser menors a ulls de la llei japonesa, segons detalls donats per les autoritats nipones i recollits pels mitjans locals.

Les autoritats van determinar que Yoshino era una de les persones que apareixen en vídeos virals llepant una de les ampolles de salsa de soja que es comparteixen habitualment entre successius clients en un kaiten sushi, els restaurants amb cinta transportadora de sushi d'origen japonès. Yoshino i els seus dos acompanyants van gravar i van compartir el vídeo a internet, que se suma a una sèrie d'actes similars duts a terme en establiments d'aquest tipus des de principis d'any.

La policia va efectuar les detencions perquè considera que el comportament dels joves constitueix una obstrucció comercial segons el Codi Penal. Tots els implicats han reconegut la seva responsabilitat. 

Dificultats al negoci

El que és una mena de broma o repte viral està afectat els operadors d'aquests restaurants, alguns dels quals s'han decidit a emprendre accions legals contra els joves involucrats. Els vídeos, habitualment de curta adreça i gravats amb telèfons mòbils, mostren des de persones xuclant les esmentades ampolles de salsa de soja, escuradents o tasses de te abans de tornar-los al seu emmagatzematge, a persones contaminant les comandes d'altres clients que viatgen a les cintes amb elements externs. Tot plegat es tradueix en desconfiança i rebuig per part de la clientela que prefereix no jugar-se-la i anar a altres locals. 

La situació està arribant a uns extrems en què el model de restaurant de kaiten sushi, en especial pel que fa a les grans cadenes, podria acabar-se. Segons recull elDiario.es,  Choshimaru, que opera a l'àrea metropolitana de Tòquio, ha anunciat que posarà fi a les cintes transportadores. Unes setmanes abans, Sushiro, líder del mercat, va dir que el seu sushi es lliuraria únicament a través d'una “via exprés” als clients que fessin les comandes mitjançant dispositius de pantalla tàctil, cosa que dificultaria que altres comensals manipulessin els aliments. A més, una altra cadena, Kura Sushi, utilitzarà aviat càmeres per controlar els clients equipades amb intel·ligència artificial.