Tot i que els olis en esprai s'han convertit en un element bàsic a moltes cuines per la seva comoditat i neteja, no tot el que brilla és or. El que pocs saben és que no tots aquests olis són iguals, i alguns poden ser el pitjor enemic de les teves paelles antiadherents. Molts dels esprais que trobem al supermercat no estan fets únicament amb oli, sinó que inclouen emulsionants, lecitina i altres additius dissenyats per evitar que el menjar s'enganxi. El problema és que, en utilitzar-los en aquest tipus de paelles, poden crear una pel·lícula invisible que amb el temps s'acumula, deteriora la superfície i fa que la paella perdi el seu efecte antiadherent.
Per què no hauries de fer servir oli en esprai
El truc està a saber quin tipus d'esprai tens a casa. Si es tracta d'un oli 100% pur, per exemple, d'oliva o d'alvocat, no hi ha problema a usar-lo amb paelles antiadherents. Però si entre els ingredients apareixen additius o emulsionants, val més mantenir-lo lluny d'aquesta mena d'estris. Aquests compostos, que al principi semblen inofensius, s'adhereixen amb força al recobriment de la paella i no s'eliminen fàcilment ni amb aigua calenta ni amb sabó. Amb l'ús continuat, aquesta capa es va endurint i acaba fent que els aliments s'enganxin més, just el contrari del que es pretén aconseguir.
De fet, alguns fabricants de paelles són taxatius sobre aquest tema: si es detecta que l'usuari ha utilitzat esprais amb additius, fins i tot poden anul·lar la garantia del producte. I no és un caprici, sinó una qüestió de química. Els components afegits en aquests aerosols modifiquen la superfície del tefló o del recobriment ceràmic, reduint-ne la durabilitat i afectant-ne el rendiment a llarg termini.
Aquests productes solen ser més cars que l'oli tradicional
A més, no s'ha d'oblidar que aquests productes solen ser més cars que l'oli tradicional, i el seu avantatge pràctic dura poc. Si el que busques és controlar la quantitat de greix que fas servir en cuinar, hi ha mètodes molt més segurs: per exemple, untar l'oli amb un pinzell de cuina, o bé fer servir un polvoritzador reomplible amb oli pur. D'aquesta manera, aconsegueixes el mateix efecte, una capa fina i homogènia, sense posar en risc els teus utensilis. Sovint es confon el concepte de cuinar amb poc greix amb el d'eliminar-lo completament, però una petita quantitat d'oli protegeix els aliments, realça el sabor i millora la textura.
Encara que els olis en esprai semblin la solució ideal per cuinar amb menys greix i sense embrutar, en realitat poden convertir-se en un parany silenciós per a les teves paelles antiadherents. Si aprecies els teus utensilis i vols que et durin anys, aposta sempre per olis naturals, greixos purs i una aplicació manual. De vegades, el que és més tradicional continua sent el més efectiu… i també el més saludable per a la teva cuina.