La pizza pepperoni és, per a molts, l'epítom del sabor americà: cruixent, saborosa, amb aquest inconfusible toc picant que li dona l'embotit vermellós a la superfície. Però el que poca gent sap és que aquest clàssic que apareix en menús de pizzeries per tot el món ni és d'origen italià ni porta l'autèntic salami a què estem acostumats a Europa. De fet, si alguna vegada viatges a Itàlia i decideixes demanar una pizza pepperoni, el més probable és que t'emportis una sorpresa bastant inesperada. Perquè allà, aquesta paraula fa referència a un tipus de pebrot dolç, no a cap carn freda. I sí, és probable que et serveixin una pizza coberta de tires de pebrot vermell o verd, sense cap rastre de l'embotit picant que esperaves.
Aquesta és la veritable història de la pizza pepperoni
Aquesta confusió no és casual, sinó el resultat d'una història curiosa que té més a veure amb la immigració que amb la gastronomia tradicional. Segons explica la xef Roberta en un vídeo del seu compte d'Instagram, @chefrobertaoficial, la pizza pepperoni tal com la coneixem avui, va néixer als Estats Units durant el segle XX. Van ser els immigrants italians que van arribar a Amèrica els que van començar a adaptar les seves receptes tradicionals als ingredients i gustos locals, i fruit d'aquesta transformació va néixer aquesta carn freda específica: una barreja de porc, espècies i un toc de picant que aviat va conquerir els paladars del nou continent. A aquesta creació li van donar un nom que semblava italià, però que en realitat va provocar un equívoc lingüístic que encara avui confon més d'un turista.
Els italians que van arribar als Estats Units van adaptar les seves receptes de pizza als ingredients disponibles
A Itàlia, si un vol una pizza amb salami picant, ha de demanar una pizza diavola. Aquesta és l'autèntica versió local amb un embotit similar, molt més conforme amb la tradició culinària del país. Però a cap racó del país no trobaràs una pizza amb el nom pepperoni referint-se a l'embotit vermell americà. Per als italians, la paraula correcta per a aquest tipus de carn freda seria salame piccante, i qualsevol altra cosa simplement no forma part del seu receptari històric.
Resulta fascinant com les migracions i els encreuaments culturals donen lloc a noves receptes que, amb el temps, es converteixen en símbols d'identitat. En aquest cas, la pizza pepperoni s'ha consolidat com una de les icones més reconeixibles de la cuina nord-americana, fins i tot més que italiana, i representa a la perfecció aquesta fusió entre arrels europees i adaptacions locals. Així que la pròxima vegada que te'n mengis una, recorda que no estàs assaborint una tradició italiana, sinó una creació nord-americana nascuda de la barreja de cultures. Si algun dia estàs a Nàpols o Roma i et ve de gust aquest toc picant, ja saps: demana una pizza diavola i no t'emportaràs cap sorpresa.