Tens una llauna de refresc a la mà. Abans de beure-te-la què fas? Segur que molts contesten que obrir-la i beure directament; altres, que la netegen amb el primer que agafen; i també hi haurà qui digui que intenta rentar-la amb alguna cosa més higiènica. Podríem dir que el món es divideix entre els que viuen amb por dels bacteris que ens envolten i els qui prefereixen ignorar-les. Hi són els qui es prenen al peu de la lletra la regla dels tres segons (si alguna cosa cau a terra i ho reculls ràpidament, es pot menjar) i els qui es posen les mans al capdavant només de pensar-ho. Per posar dades sobre la taula, el divulgador @diogofromtheblock va publicar en el seu compte d'Instagram un experiment tan simple com revelador.
Netejar la llauna de refresc amb un tovalló abans de beure
Amb una llauna de refresc a la mà, Diogo va plantejar quatre escenaris: beure directament; netejar la llauna amb la samarreta; netejar-la amb un tovalló o mocador net; desinfectar-la amb una solució amb un 70 % d'alcohol. Què faries tu? Ell va fer les quatre i va portar les mostres al laboratori per analitzar quina quantitat de gèrmens, bacteris, fongs i altres patògens hi havia en la part per on es beu.
Vint-i-quatre hores després, Diogo va tornar al laboratori per veure els resultats i sorpresa! Les dues primeres opcions mostraven un creixement cridaner de microorganismes. En canvi, tant el tovalló com l'alcohol van aconseguir reduir dràsticament la presència de bacteris i fongs. El més interessant va ser comprovar que entre netejar amb un mocador net i aplicar alcohol la diferència era mínima. Tan mínima com la que hi havia entre no netejar i passar-li la samarreta que portes posada.
D'on surten aquests bacteris? Mesurar el risc
Veient la quantitat d'éssers vius que hi havia en aquesta part de la llauna, la pregunta és lògica: d'on venen? No és que les llaunes siguin perilloses, però sí que recorren un llarg camí abans d'arribar a la teva mà: des de la fàbrica fins al supermercat, passant pel camió de repartiment, el magatzem, el bar, etc. Durant tot aquest recorregut, poden contaminar-se per contacte amb superfícies brutes, ambients poc higiènics o una simple manipulació sense rentar-se les mans. I la part més crítica és just la que va a la teva boca: la llengüeta i l'anella. Allà es pot acumular pols, restes de brutícia i fins i tot humitat.
La major part de les vegades, el nostre sistema immunitari gestiona aquests petits contactes sense problema. Però si estàs malalt, embarassada, immunodeprimit o simplement vols evitar-te un disgust... no és tan forassenyat prendre un segon per netejar la llauna. Fins i tot a casa, aquest gest ràpid de passar-li un tovalló o una mica de paper net pot evitar que ingereixis sense voler una cosa que no estava convidada. Un gest mínim que pot evitar un tràngol. Perquè encara que no els vegis, els bacteris són allà.