Montse Guillén, destacada cuinera, empresària i figura pionera de la gastronomia catalana, ha mort aquest dissabte als 79 anys després danys de lluita contra una malaltia que no ha pogut superar. Guillén ha estat reconeguda tant per la seva innovació culinària com per la seva capacitat per fusionar art i gastronomia, però entre les seves contribucions, destaca la de ser la restauradora que va portar les tapes i el pa amb tomàquet a Nova York a través del mític restaurant El Internacional Tapas Bar & Restaurant que va obrir al 1984 al bari de Tribeca de Nova York.
Inicis a Can Borrell i la Venta
Nascuda l’any 1946 a Melilla, Montse Guillén era filla d’una coneguda família de restauradors. Els seus pares, Jaume Guillén Lola Pijoan, feien menjars per a excursionistes a Can Borrell, una masia que van comprar a Meranges (Cerdanya), on la Montse Guillén va començar a cuinar. Es va continuar formant a La Venta, en la falda del Tibidabo, i el 1980 va decidir muntar el seu propi restaurant al barri de Galvany, una zona de molta activitat nocturna a Barcelona. La Montse va comptar per aquest projecte amb la col·laboració d’artistes i personalitats de renom com Mariscal, America Sánchez, Llorenç Torrrado, Eloy Lanciego, Carlos Riart o Gabriel Ordeix, que van participar en el diseny i l’ambientació del local. El restaurant, que va anomenar MG, les inicials del seu nom i cognom, va obrir al carrer Marià Cubí i ràpidament es va convertir en un referent de la nova cuina catalana, apostant per la creativitat i la innovació.
Innovació i fusió
Així, Guillén es va convertir en una de les primeres dones a dirigir un restaurant propi, i va ser pionera a introduir conceptes com la cuina oberta al públic i l'experimentació amb ingredients i tècniques poc habituals a l'època, com ara el peix cru i la fusió d'influències internacionals. El seu restaurant es va convertir en un punt de trobada per a artistes i creatius, i la proposta culinària va establir les bases per a la modernització de la gastronomia catalana. “La propietària declarava que molts artistes havien decidit canviar la seva obra per menjars al Montse Guillén. El restaurant no era gaire gran, però tant el seu disseny en l'àmbit d'interiorisme com en el del contingut de la carta de menjars, representaven una inequívoca aposta per la innovació. Era el naixement del que després s'anomenaria la nova cuina catalana”, recorda la web Barcelofilia, un inventari de la Barcelona desapareguda.
Un dels retrats de Maria Espeus de la mítica exposició HOLA BARCELONA, de 1982, que ara s'ha recuperat al Dry Martini, és el de Montse Guillén, que dos anys després, el 1984, va obrir el seu mític restaurant L'INTERNACIONAL, a Nova York. pic.twitter.com/1gDKGF40c2
— Toni Vall (@tonivall) May 21, 2024
Referència de la cuina catalana als EUA
L’any 1984, juntament amb la seva parella, l'artista Antoni Miralda, Guillén va portar la seva visió culinària a Nova York, on van crear El Internacional Tapas Bar & Restaurant, al barri de Tribeca, en el sud-oest de Manhatttan, un dels barris més exclusius i de moda de la ciutat i conegut pel seu ambient bohemi i la seva comunitat d’artistes i celebritats. Aquest projecte va ser concebut com una obra artística i social, i va ser el primer restaurant a introduir les tapes espanyoles i el pa amb tomàquet català als Estats Units, convertint-se en una icona cultural de la ciutat i atraient personalitats com Andy Warhol, Basquiat, Robert De Niro i Grace Jones, entre altres. El Internacional no només va revolucionar la percepció de la cuina espanyola i catalana a Nova York, sinó que també va integrar l'art, el disseny i la participació social a l'experiència gastronòmica.

Impuls de FoodCultura
Des d’aquella època, Guillén va viure a cavall entre Miami i Barcelona, i també va portar algunes de les seves intervencions culinàries i artístiques a països i ciutats com el Japó, Miami, Alemanya, Buenos Aires, Suïssa i França. En els darrers anys, Montse Guillén i Antoni Miralda es van restablir a Catalunya i van impulsar FoodCultura, una organització sense ànim de lucre interdisciplinària que investiga i posa en contacte la cuina amb l'art i la ciència, el ritual, la tecnologia i l'antropologia, i explora les seves connexions. Montse Guillén també va ser una de les primerres en defensar la incorporació dels insectes com a font de proteïna en l’alimentació humana a Espanya.
"Fa 20 anys que investigo els insectes. És molt més net un cuc meu que un caragol".
— bàsics (@basicsbtv) May 21, 2024
🗣 Montse Guillén, cuinera i artista
⚪⚫ https://t.co/sjLR8Ap2QY. pic.twitter.com/qCPY6vDqNf