Les croquetes són el Sant Greal de la gastronomia a casa nostra. Cruixents per fora i cremoses per dins, amb la seva beixamel i el toc únic i personal de la persona que les cuina. N'hi ha de mil sabors, des de les clàssiques de pollastre o bolets fins a les més innovadores, com les croquetes de calçots o les croquetes de panettone, que vam descobrir al Fòrum Gastronòmic de Barcelona de l'any passat.

El truc perquè et quedin perfectes

Fer croquetes a casa és la millor opció per gaudir d'aquesta recepta en la seva màxima esplendor. Les podreu fer al vostre gust, amb les quantitats i textures que més us agradin. El primer pas és, com sempre, tenir una matèria primera de la màxima qualitat. Com més bons siguin els ingredients, millor resultat obtindreu. De totes maneres, amb les croquetes cal ser molt curós en la tècnica perquè, tot i ser una recepta de tota la vida, s'ha de saber fer bé per no fer malbé la pasta. 

🍗 Recepta de croquetes de pollastre
 

🐟 Recepta de croquetes casolanes de peix
 

1. La ceba infal·lible

Si fas croquetes de pollastre, de rostit, de bolets o pràcticament de qualsevol cosa, posar-hi ceba és sempre una molt bona idea. Si t'aventures a fer les croquetes de panettone, que són dolces, segurament no hi afegiràs aquest ingredient. Però per norma general, tenir una bona cocció de ceba al principi de tot és molt recomanable perquè la pasta de la croqueta quedi deliciosa. I si a més la vols fer caramel·litzada, i amb mantega en comptes d'amb oli, encara millor. Cal tenir en compte que l'elaboració de croquetes és un procés lent. Tampoc amb molts passos, però els pocs que hi ha sí que són importants i delicats.

2. Amb gust de...

Del que vulguis. Literalment, del que vulguis. Posa-hi pollastre, albergínia, caramels que hagis arreplegat de la cavalcada de Reis... les croquetes poden ser dolces, salades, amargues, picants... no hi ha límit. El que és important a l'hora d'escollir l'ingredient que donarà el sabor principal a la croqueta és escollir la millor manera d'integrar-ho. El pollastre, per exemple, es pot afegir trinxat o a tires finetes, que mantinguin una mica més l'estructura i la textura. Per tant, la manera com incorporis l'element principal, condicionarà també en la manera com quedin les croquetes. 

3. Un arrebossat cruixent

Un cop hagis fet la pasta, amb la seva beixamel, i s'hagi refredat del tot, és moment de muntar les croquetes i fregir-les. Tingues una bona estació d'arrebossat, amb tots els ingredients (ou, farina, pa ratllat...) en recipients ben col·locats a la cuina. Prepara totes les croquetes i guarda-les en una safata amb paper de cuina a la base. Quan les tinguis totes preparades, pots, o bé congelar-les, o bé fregir-les i servir-les. És important no fregir les croquetes a mesura que les vas arrebossant. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!