De croquetes n’hi ha de mil sabors: pollastre, pernil, bacallà o rostit són alguns dels més habituals. Però al Gastronòmic Fòrum Barcelona d’enguany se n’ha presentat una de molt singular: una croqueta de ‘panetonne’. Un plat tan curiós com senzill de preparar, que t’expliquem com fer a casa.

Una croqueta dolça

El ‘panettone’ és un dolç italià, similar al pa de pessic, que s’elabora amb una massa suau i elàstica, sovint acompanyada de xocolata o panses. Un dolç que, sorprenentment, també serveix per a fer croquetes. Estem acostumats a menjar croquetes salades, però les dolces també existeixen, i s’elaboren exactament igual que les de rostit, pernil o bacallà. La massa, l’arrebossat i el fregit es fan igual que amb qualsevol altre tipus de croqueta. L’única diferència és que en comptes de preparar una beixamel amb un producte salat, haurem de fer una massa amb un producte dolç. En aquest cas, el ‘panetonne’.

Com fer-les a casa

Per preparar les croquetes us haureu d’assegurar que el ‘panetonne’ que compreu sigui de qualitat. Una bona matèria prima garanteix un producte final bo. A més, heu de procurar preveure la quantitat que fareu servir per cuinar. Amb un sol 'panetone' es poden arribar a fer més de cinc quilos de massa, una quantitat considerable que potser haureu de racionar. Si creieu que un 'panetonne' és massa, podeu fer-ne servir mig, però no el podeu substituir per dolços similars com magdalenes o fartons, ja que la consistència de la massa és diferent i el resultat no seria el mateix. La mida que recomana la casa COC, l'empresa que ha presentat la croqueta de 'panetonne' al fòrum, és d'uns seixanta grams per unitat, aproximadament.

Estem acostumats a menjar croquetes salades, però les dolces també existeixen, i s’elaboren exactament igual que les de rostit, pernil o bacallà

És important que el ‘panetonne’ no sigui de panses; convé fer-ne servir un de xocolata, perquè les panses no s’integrarien bé a l’hora de fer la massa. L’únic que haureu de fer és esmicolar el pastís a bocins petits i integrar-lo bé a la massa de les croquetes, de la mateixa manera que ho faríeu amb qualsevol altre ingredient. Per fregir-ho, les haureu de deixar entre dos i tres minuts en oli, i després han de reposar un minut fora del foc. A l’hora de servir-les es poden menjar calentes, fredes o a temperatura ambient, en funció del moment de l’àpat en que les vulgueu. Com que són croquetes, però són dolces, es poden menjar com un entrant, a mig àpat o per postres.

Croquetes COC

COC és la marca que presenta les croquetes de ‘panetonne’ al Gastronòmic Fòrum Barcelona d’enguany. Amb gairebé vint anys d’història, COC elabora més de 50 tipus de croquetes, amb una producció diària de més de 20.000 unitats, per omplir hotels i càterings d’elaboracions pròpies fetes amb producte local. Van començar l’any 2006 en un obrador a Vilassar de Mar, i actualment han ampliat l’oferta amb canelons, xurros i bunyols que venen només a majoristes.