En el que ja s'ha convertit en una tradició dins del calendari gastronòmic català, la fira Lactium de Vic ha tornat a reunir els grans protagonistes del món del formatge artesà. En aquesta edició de 2025, l'esdeveniment ha premiat el que ha estat considerat el millor formatge de Catalunya, i el més sorprenent no és només la qualitat del producte, sinó també el seu origen: una petita formatgeria d'un poble de tot just 50 habitants ha estat la gran triomfadora. La formatgeria Cal Músic, ubicada a Mujal, un nucli del municipi de Navàs (Bages), ha rebut el màxim guardó gràcies al seu formatge Tou de Mujal d'ovella, una peça de pasta tova que ha conquerit el jurat per la seva textura, sabor i elaboració artesanal.
El millor formatge de Catalunya de 2025
El reconeixement ha arribat en el marc del Concurs Lactium, que aquest any ha adoptat un format itinerant sota el nom de Lactium On Tour, amb què s'ha volgut apropar el certamen a tot el territori català. Durant el mes d'abril, els 78 membres del jurat s'han desplaçat per deu localitats diferents, avaluant un total de 166 formatges en 13 categories. Per primera vegada, productors de formatge han pogut formar part del jurat, una iniciativa que ha reforçat la connexió del sector amb el concurs i ha enriquit el procés de selecció.
El formatge Tou de Mujal d'ovella no només ha estat reconegut com el millor formatge artesà de l'any, sinó que també ha guanyat en la seva categoria específica de pasta tova d'ovella. Però Cal Músic no s'ha conformat amb un únic premi. El seu formatge El Ferrer, de pasta dura de vaca i/o bufala, també ha estat guardonat, igual com el Tou de Mujal de vaca, elegit millor formatge de pasta tova de vaca i/o bufala. Aquest triple reconeixement ha convertit Cal Músic a la formatgeria més destacada d'aquesta edició, reafirmant el talent i la dedicació que hi ha darrere del seu petit equip. A través de les seves xarxes socials, han volgut compartir la seva alegria i agraïment pels premis rebuts, destacant el valor de retrobar-se amb altres productors i amb el públic assistent.
Més enllà dels premis, aquest tipus d'esdeveniments ajuden a visibilitzar el treball de les formatgeries artesanes, moltes vegades situades en entorns rurals i poc poblats, que continuen apostant per una producció cuidada i de qualitat. La raó és que, de vegades, els millors sabors de Catalunya neixen als llocs més petits.
Millor pastís de formatge de Catalunya 2025
La fira Lactium de Vic ha premiat també Alex Lera, el responsable de la pastisseria Sant Llehí, amb locals a Sant Antoni de Vilamajor i Cardedeu, que enguany ha rebut el Premi Lactium 2025 per l'elaboració del Millor Pastís de Formatge de Catalunya.