Els rècords gastronòmics són sempre molt curiosos. Gent que és capaç d'engolir quilos i quilos de menjar en poca estona, aliments extremadament picants o plats exageradament grans són algunes de les fites culinàries que més criden l'atenció. Avui, dia mundial de l'hummus, t'expliquem un dels rècords més curiosos al voltant d'aquest producte típic de l'Orient Mitjà. Un plat de més de 10 tones que va marcar un abans i un després en una de les disputes gastronòmiques més enceses del món.

Disputa gastronòmica

El patrimoni gastronòmic d'un país forma part de la seva identitat cultural. La pasta italiana, les salsitxes alemanyes, el sushi japonès o el fish and chips anglès, són exemples de plats i productes que simbolitzen la gastronomia d'un país. Però quan parlem d'hummus, més que un país, el que ens ve al cap és una regió formada per diferents països; països amb discrepàncies polítiques profundes que es disputen fins i tot l'origen d'alguns plats. I amb l'hummus passa precisament això: Israel i el Líban s'han disputat històricament l'origen del plat. Els uns diuen que és seu, i els altres ho neguen. Per intentar tancar el debat, els anys 2009 i 2010, Israel i el Líban van començar una guerra gastronòmica que consistia a veure qui podia fer el plat d'hummus més gran del món. Una demostració de força que havia de servir per a, suposadament, demostrar l'argument que l'hummus era originari dels uns o dels altres. Una batalla d'egos que va acabar amb un rècord libanès imbatut durant 15 anys.

Com a ingredients, van fer servir 8 tones de cigrons cuits, 2 tones de tahina, 2 tones de suc de llimona i 70 kg d'oli d'oliva

El rècord de l'hummus

El plat d'hummus més gran del món es va fer a Beriut, capital del Líban, l'any 2010. Un plat de 10.452 kg elaborat pel xef Ramzi Choueiri i un grup d'estudiants de la universitat Al-Kafaat de Beirut. El 8 de maig de 2010, el Líban posava punt final a la disputa que havia començat contra Israel uns mesos abans per l'elaboració d'un plat d'hummus de 4.000 kg per part de l'estat jueu. Un plat de 4 tones amb el qual Israel ostentava el rècord mundial al plat d'hummus més gran del món. Davant aquesta fita, el Líban va decidir apujar l'aposta i batre el rècord per més del doble de pes. I per poder servir l'hummus de 10 tones, els libanesos van fer servir un plat de més de 7 metres de diàmetre creat especialment per Joe Kabalan, un arquitecte local. Com a ingredients, van fer servir 8 tones de cigrons cuits, 2 tones de tahina, 2 tones de suc de llimona i 70 kg d'oli d'oliva. Unes quantitats gegantines que el xef Choueiri va haver de gestionar amb l'ajuda de 300 estudiants.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!