El Fòrum Gastronòmic Barcelona 2023 ha abaixat el teló aquest dimecres a la tarda amb la celebració dels premis Millors Cuiners 2023Martín Comamala del restaurant 539 Plats Forts, situat a Puigcerdà (la Cerdanya), ha rebut el premi al Millor Cuiner 2023. Paral·lelament, el guardó al Millor Cuiner Sostenible 2023 ha estat per a la xef Gessamí Caramés de Meleta de Romer, un establiment de l'Ametlla de Mar, a la comarca del Baix Ebre.

Una excel·lent traca final a un certamen d'èxit

Els nominats al Premi Cuiner 2023 eren Rafa Panatieri i Jorge Sastre (Sartoria Panatieri & Brabo, Barcelona); Charly Morote, Sergi Puig i Gemma López (Suru Bar, Barcelona); Jordi Asensio i Patrícia Nieves (Can Culleres, Barcelona); Adrià Edo (Dit i Fet, Girona); Martín Comamala (539 Plats Forts, Puigcerdà, Cerdanya); i Gessamí Caramés (Meleta de Romer, l’Ametlla de Mar, Baix Ebre).

martin comamala forum
Martín Comamala recollint el premi / Foto: Marta Garreta

El saló de referència de l’hostaleria, la gastronomia i el foodservice, el Gastronòmic Fòrum Barcelona 2023, organitzat per Fira de Barcelona, ha tancat aquest dimecres la quarta edició amb un increment del 20% del nombre d’empreses expositores respecte a la darrera edició, i l’assistència de 18.500 professionals. Gastronòmic Fòrum Barcelona 2023 ha incidit en la importància de la biodiversitat a la cuina, com ha quedat palès en bona part de les més de 120 ponències programades durant tres dies, de la mà de prop de 200 experts i 55 Estrelles Michelin.

gessamí xef forum
Gessamí Caramés, del restaurant Meleta de Romer, Millor Cuiner Sostenible 2023 / Foto: Marta Garreta

La fira ha reunit més de 350 empreses representatives de tots els segments del foodservice, incloent-hi al voltant de 200 petits productors enogastronòmics de diferents territoris de l’estat espanyol, procedents principalment de Catalunya, Galícia, Menorca, Burgos i Granada. Del 6 al 8 de novembre, més de 18.500 professionals —restauradors, compradors i distribuïdors del sector culinari— han aprofitat el saló per proveir-se de productes i serveis per als seus negocis de restauració i han descobert els nous productes que han llançat bona part dels expositors del saló, amb una trentena d’innovacions tan sorprenents com xurros de moniato, croquetes de panettone, cervesa artesana de castanyes o una hamburguesa de carxofa 100% vegetal.

El plat estrella del Gastronòmic Fòrum

El panettone és un dolç italià, similar al pa de pessic, que s’elabora amb una massa suau i elàstica, sovint acompanyada de xocolata o panses. Un dolç que, sorprenentment, també serveix per a fer croquetes. Estem acostumats a menjar croquetes salades, però les dolces també existeixen, i s’elaboren exactament igual que les de rostit, pernil o bacallà. La massa, l’arrebossat i el fregit es fan igual que amb qualsevol altre tipus de croqueta. L’única diferència és que en comptes de preparar una beixamel amb un producte salat, haurem de fer una massa amb un producte dolç. En aquest cas, el panettone. De croquetes n’hi ha de mil sabors: pollastre, pernil, bacallà o rostit són alguns dels més habituals. Però al Gastronòmic Fòrum Barcelona d’enguany se n’ha presentat una de molt singular: una croqueta de panettone. Un plat tan curiós com senzill de preparar, que t’expliquem com fer a casa.