Solem creure que el començament de l'any no és el moment més adequat per sembrar res. Tanmateix, el calendari de l'hort de gener és molt més ampli del que a priori se sol pensar. I és que, malgrat el fred, hi ha un bon nombre d'hortalisses per plantar al gener i que corresponen a aquesta família de cultius denominats d'hivern. Uns que, fins i tot amb fred, germinen i creixen per omplir la taula dels sabors més autèntics de la terra.

El que sí que és cert és que, malgrat el caràcter rústic i resistent d'aquests cultius, això no treu perquè prenguem certes precaucions per evitar que les gelades pròpies de l'hivern ens juguin una mala passada. Per aquesta raó, haurem de procurar descendir la pauta de reg per ajudar al fet que les baixes temperatures no congelin els cultius en ple creixement. D'altra banda, també és important protegir-los embuatant la zona de sembra amb humus de cuc o palla per ajudar-los a mantenir la temperatura del terra.

Haurem de procurar descendir la pauta de reg per ajudar al fet que les baixes temperatures no congelin els cultius en ple creixement

Què plantar al gener: aliments que toca sembrar 

Si vols sembrar, aquests són alguns dels aliments que has de tenir al teu radar:

Últimes sembres d'alls. Diu el refrany «cuantos días pasen de enero, tantos ajos pierde el ajero». I és que, encara que els alls havien de ser sembrats al novembre i desembre, som a temps de sembrar-los, això sí, com més aviat millor.

Alls
Alls

Sembra directa d'espinacs, faves i pèsols. Es tracta de cultius resistents al fred que poden sembrar-se directament al terreny o al test definitiu. En els climes més benignes les faves i pèsols poden haver-se sembrat ja en els mesos anteriors; tanmateix, en els climes més freds se sembren a partir de gener i al febrer. Les plantes de les faves i els pèsols són un fertilitzant natural per als nostres terrenys, per la qual cosa conrear-los cada cert temps els deixarà llestos per a futurs cultius més exigents en nutrients.

Planters d'enciams i cebes. Es realitzen planters protegits d'enciams i cebes, per trasplantar-les a l'exterior quan hagin crescut prou. En el cas dels enciams, es recomana fer els planters de forma esglaonada, cada 15 dies aprox., per gaudir d'enciams durant els pròxims mesos.

Cols|Escoles
Cols / Font: Unsplash

Què collir al gener

Collim tota mena de cols (cols de Brussel·les, llombardes, coliflors...), cols i cols de cabdell, bròcolis i romanescus, bledes, escaroles, enciams, naps i porros. En aquests mesos freds en què la varietat de cultius a l'horta és menor, les cols suposen una gran aportació de vitamines per als nostres plats. Altres com les bledes, naps i porros ens permetran realitzar sopes i cremes per entrar en calor aquests freds dies d'hivern, mentre que escaroles i enciams ens permetran gaudir d'amanides d'hivern.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!