Estem davant de l'últim mes d'autèntic hivern. Aquest en el qual els dies comencen a allargar-se i el miratge de l'arribada de la primavera és cada vegada més a prop de ser una realitat. Es tracta d'un mes en el qual el calendari de l'hort al febrer encara preveu un dels aspectes més característics d'aquest període: la inestabilitat del temps. I és que, malgrat que tenim més hores de llum, el febrer és un mes marcat per unes oscil·lacions de temperatura importants entre el dia i la nit; i, el que és més important, per les últimes gelades fortes de l'hivern.

Al febrer comencem a tenir més hores de llum

Són dos aspectes que hem de tenir en compte en plantejar-nos què plantar al febrer, ja que guanyar-li la batalla al fred ha de ser una de les nostres prioritats. És una forma perfecta de garantir que allò que sembrem, sobretot en planters, prosperi per poder ser replantat quan les gelades nocturnes hagin desaparegut per complet.

jonathan kemper VTXw4 5SsNA unsplash
Treballs d'hort / Foto: Unsplash

Per aquesta raó i igual com el mes passat, és recomanable protegir els cultius que tinguem directament a terra, creant un embuatat amb palla, humus orgànic amb presència d'escorça de fusta o humus de cuc. És la solució per salvaguardar la calor de la terra i conservar la humitat en un mes en què la pauta de reg descendeix per evitar congelar els cultius.

D'entre totes les opcions que ens presenta el calendari d'hort al febrer, volem proposar-vos tres cultius per plantar aquest mes.

1. Carabassó

Un cultiu deliciós que, a més, pot utilitzar-se en un bon nombre de receptes. L'ideal és sembrar directament a terra, utilitzant per a això diverses llavors simultàniament. D'aquesta forma, no només ens estarem garantint que algunes d'elles prosperi sinó que, també, és una opció perfecta perquè puguin pol·linitzar-se i atreure unes autèntiques aliades de la naturalesa: les abelles.

2. Espinac

Un cultiu deliciós que ja només pot plantar-se aquest mes! L'espinac demanda una sembra directa a terra, però sempre amb una precaució: que la temperatura no descendeixi de 8 graus. Això ens obliga a cobrir la zona de sembra per protegir-la de qualsevol descens de temperatura. Com a afegit, és important deixar 40 centímetres entre sembra i sembra per no haver de fer cap trasplantament posterior.

Igual com en el cas del carabassó, haurem d'esperar que les plantes germinades assoleixin els 15 centímetres abans d'aclarir-les. Encara que una vegada en plantó suporta bé el fred, és important no entollar-les.

markus spiske 71uUjIt3cIs unsplash
Febrer, un mes en què anar amb compte amb el fred / Foto: Unsplash

3. Meló

Un dels sabors per excel·lència de l'estiu i un cultiu que, potser, mai no hauries imaginat tenir al teu hort. Atès que el meló necessita calor per créixer en condicions, haurem de plantar-lo en planters i posar-lo a cobert del fred de febrer. Una vegada les llavors germinin i comencin a créixer, és recomanable disminuir la pauta de reg.

Quan decidim plantar directament a terra, haurem de preveure un espai de separació entre planta i planta de metre i mig. La planta del meló creix d'una manera contundent, tant a l'ample com a dalt, per la qual cosa necessita un bon espai per a això.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!