Els locals d'entrepans han existit tota la vida. Un llom amb formatge al bar de confiança és una carta que mai falla per salvar un dinar improvisat. Però als que ens agraden de veritat els entrepans, als que gaudim embrutant-nos les mans i assaborint cada mossegada, les opcions més tradicionals sovint se'ns fan repetitives. Per sort, al centre de Barcelona hi ha un local que està capgirant l'escena gastronòmica local amb uns entrepans bogíssims cuinats per uns xefs deixebles de les Michelin.

De plats Michelin a fer entrepans

La història dels tres cuiners que regenten el Mamagorda és digna d'explicar. El primer que crida l'atenció és el nom del restaurant. El Mamagorda rep el nom d'un grup de música funk, adaptat de l'anglès i que ara llueix amb orgull a l'entrada del local. Un nom cridaner, però efectiu, darrere del qual hi ha la història tres joves cuiners. Simone Nizi, Leonardo Amico i Diego Amico són tres amics - i familiars - que es van conèixer en un restaurant d'alta cuina francesa.

La barra és petita però tá capacitat per a uns quants comensals
La barra és petita, però té capacitat per a uns quants comensals / Foto: Oriol Foix

Entrepans d'escàndol que no es veuen enlloc més de la ciutat i que si vols flipar en colors, has de tastar tant sí com no

Després de passar uns anys entre els fogons d'un restaurant Michelin, van decidir deixar la feina i embarcar-se en un projecte propi. El xef italià i els germans argentins són els responsables de les increïbles creacions que s'elaboren al Mamagorda. Entrepans d'escàndol que no es veuen enlloc més de la ciutat i que si vols flipar en colors, has de tastar tant sí com no.

El tuguri Mamagorda

El restaurant s'ubica al bell mig del carrer de la Princesa de Barcelona. Es tracta d'un local diminut i recollit, amb tot just tres taules i una petita barra que dona a una - també petita - cuina oberta. Amb una decoració urbana, les parets són plenes d'adhesius i quadres d'artistes emergents. L'oferta d'entrepans no és gaire variada. De moment només en tenen sis, a més de tres entrants per picar alguna cosa. Una oferta sòbria, però increïblement saborosa.

Cada dia compren el producte fresc al mercat de Santa Caterina i ho preparen tot a mà

A excepció del pa, tots els ingredients que utilitzen els preparen de forma casolana entre els tres. Cada dia compren el producte fresc al mercat de Santa Caterina i ho preparen tot a mà. Vinagretes, salses, verdures, talls de carn... ho fan tot. El passat Michelin de Nizi i els Amico es nota molt a l'hora de fer els entrepans. A més de ser originals, totes les preparacions són molt elaborades i requereixen una bona tècnica. A qui se li acudiria fer un entrepà de 'ceviche'? O de xurrasco. És una aposta arriscada que al Mamagorda toquen molt i molt bé. 

L'entrepà de xurrasco és cruixent i amb un sabor absolutament delirant
L'entrepà de xurrasco és cruixent i amb un sabor absolutament delirant / Foto: Oriol Foix
Des de la taula pots veure en Simone cuinant al moment els entrepans
Des de la taula pots veure en Simone cuinant els entrepans al moment / Foto: Oriol Foix

Les racions no són gaire grans i se serveixen sense guarnició, però el sabor és realment delirant. Els entrepans són bons - boníssims! - i fan venir ganes de plorar. Sembla mentida que hi càpiguen tants sabors en una sola mossegada. El preu varia en funció de l'entrepà, i del dia, ja que el peix que compren per fer el 'ceviche' no és sempre el mateix. Si dilluns compren lluç a quinze euros el quilo, podran vendre l'entrepà més barat que el dia que comprin rap a divuit euros. Entre dotze i setze euros per un entrepà és un preu una mica car sense acompanyament. Però si tenim en compte que el producte és fresc, del mercat del barri i que tot el que cuinen ho fan de forma casolana, val molt la pena invertir-los.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!