Ricardo Costa és un dels xefs portuguesos més reconeguts internacionalment. És el cap de cuina del restaurant The Yeatman, ubicat a l’hotel de luxe homònim, i regenta un establiment a tocar de Porto on ofereix una cuina d’alt nivell a preus més continguts: el restaurant Mira Mira. Una qualitat en el servei i el menjar que li podrien valdre una estrella Michelin en la pròxima edició de la gala i que s’ha consolidat com una de les apostes gastronòmiques de referència a la ciutat portuguesa.

Un entorn amable

El restaurant Mira Mira està ubicat a la riba esquerra del riu Duero, al municipi de Vilanova de Gaia. Estem acostumats que un riu travessi una ciutat pel mig, i que a ambdues bandes el municipi sigui el mateix. Paris amb el Sana, Londres amb el Tàmesi, Tortosa amb l’Ebre o Lleida amb el Segre. Però el cas de Porto és molt particular. A una banda del Duero hi tenim Porto, i a l’altra Vilanova de Gaia. Un matís enrevessat, però que ens serà útil per referir-nos a quina de les dues bandes del pont de Lluís I ens trobem.

Vista del pont de Lluís I
Vista del pont de Lluís I - O.F.D

Vilanova de Gaia es caracteritza per dues coses: la cultura i la gastronomia. A més de les desenes de cellers que omplen la riba esquerra del riu, on s'elabora el millor vi de Porto del món, la ciutat de Gaia compta amb un dels districtes gastronòmics i culturals més potents d’Europa: el World Of Wine (WOW). Diferents museus dedicats al vi, des de la seva elaboració fins a la fabricació dels taps de suro o la producció dels diferents tipus d’ampolles, omplen un recinte comercial, cultural i farcit de restaurants. Entre ells, el Mira Mira de Ricardo costa, el més gastronòmic de tots.

Les millors vistes de la ciutat

Entrem al restaurant. Tot i saber que el lloc és refinat i té certa categoria, la recepció és amable i propera. Un petit rebedor on deixem les jaquetes dona pas al menjador, un espai no gaire gran, amb capacitat per tot just una quarantena de comensals, que sembla més ampli del que és gràcies a l’efecte del mirall de la paret del fons. Música tranquil·la, una llum càlida i suau i unes taules senzilles i elegants vesteixen una sala on s’hi respira calma. A mà dreta, les finestres dibuixen un paisatge idíl·lic, amb les teulades vermelles de Porto i el pont de Lluís I presidint unes vistes immillorables de la ciutat.

Música tranquil·la, una llum càlida i suau i unes taules senzilles i elegants vesteixen una sala on s’hi respira calma

Seiem, arriba la carta, i decidim què soparem. Un festival de noms curiosos, en anglès i en portuguès, que malgrat ser complicats, es poden arribar a entendre. Se suposa que estem a la versió econòmica del restaurant del xef Costa, però les dues opcions de menú degustació, una de 4 plats i una de 8, costen 90 i 150 € respectivament. I això sense contar el maridatge, amb quatre opcions entre els 60 i els 150 €. Però si comparem aquests preus amb els del restaurant Yeatman, amb un menú degustació de 250 €, cobra sentit la teoria del restaurant ‘barat’.

El millor de cada casa

El sopar comença amb un parell d’entrants i un escumós per obrir boca. La sommelier del restaurant ens explica el maridatge i els cambrers ens fan cinc cèntims de les presentacions que van arribant. Plats sofisticats, ràpids de menjar i que amaguen un univers de sabors que sembla mentida que hi càpiga en tan poca quantitat. En total, vuit plats i sis vins. Escollim el menú llarg i el maridatge bo (el més bo, de dolent no n’hi ha cap), més les postres i els entrants de cortesia.

Torrada de foie
Torrada de foie gras - O.F.D

Una opció de peix, una de carn, verdura, fruites i fins i tot un plat de pa. El millor de cada casa servit amb una presentació impecable. Un menú degustació que ho toca tot. Com a plats més destacats, la torrada de foie-gras i el tall de cabirol. Dues elaboracions relativament senzilles, cuinades de forma excel·lent, al punt just de cocció i a la temperatura perfecta. Una delícia pels sentits, des de la vista fins al gust, que precedeixen l’estrella del sopar: les postres de gelat de mascarpone amb nabius i gerds. Un plat divertidíssim que, de debò, emociona.

Gelat de mascarpone amb nabius i gerds
Gelat de mascarpone amb nabius i gerds - O.F.D

L’experiència al Mira Mira de Ricardo Costa és l’opció més gastronòmica que puguis trobar al districte WOW. Deixant de banda les estrelles Michelin, és una alternativa relativament econòmica per gaudir de l'alta cuina d’un xef de talla mundial. Una qualitat de primera amb uns preus ‘continguts’, però igualment elevats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!