Els productes amb el certificat de Denominació d’Origen Protegida (DOP), són productes agroalimentaris que procedeixen d’un lloc o una zona geogràfica determinats, que deuen exclusivament o fonamentalment les seves característiques al medi geogràfic, tenint en compte els factors naturals i humans, i que són produïts, transformats i elaborats en el lloc o la zona geogràfica que dona nom a la denominació, incloses denominacions tradicionals de productes agroalimentaris, geogràfiques o no. Aquest és el cas del formatge i la mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya (DOP)

El seu origen està relacionat amb la plaga de la fil·loxera que, a començament del s. XX, va afectar la vinya, el principal conreu de la zona. Aleshores, l’economia local es va reorientar en part cap a la producció ramadera i lletera. El menjar en qüestió és un formatge de llet de vaca frisona, madurat, de pasta premsada no cuita. És d’escorça natural marró clar i la pasta és de color crema o marfil. La seva textura és tendra i cremosa. Aquest és un producte Denominació d'Origen Protegit reconegut a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya.

formatge dop
Formatge DOP de l'Alt Urgell i la Cerdanya

Precisament aquest formatge català va estar guardonat amb l’Or en l’edició 2020 Sofi Awards, com el millor formatge de llet de vaca. Aquest concurs, organitzat per la Specialty Food Association, se celebra anualment als Estats Units –primer productor mundial de formatges–. Aquest reconeixement va coincidir amb la celebració del 105è aniversari de la Cooperativa CADÍ.

Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya (DOP)

La mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya presenta una consistència sòlida i homogènia i, a la boca, provoca una alta sensació de frescor. Molt untuosa, és fàcil de fondre i no s’enganxa al paladar. El color és uniforme, sense impureses, amb tonalitats de groc brillant. Atesa l’absència de colorants afegits, la tonalitat groguenca varia en funció de l’estació: més accentuada a l’estiu i més apagada a l’hivern. L’olor i el sabor són intensos, amb sabor intens a nata fresca i sense defectes de gust, però lleugerament àcids, de manera que recorden el sabor de l’avellana.

La mantega està elaborada exclusivament amb llet de vaca de raça frisona. La llet es recull diàriament. En l’elaboració se segueix un procés de desnatat de la llet, i la nata obtinguda es refreda, es pasteuritza –per eliminar possibles microorganismes– i es desgasifica –per eliminar les olors alienes que puguin afectar-ne l’aroma–. La nata se sotmet llavors a un nou refredament per iniciar un procés de maduració, durant el qual serà sembrada en uns cultius mixtos de l’aroma característica i pròpia.

Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya
Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya

Aquest sistema que inclou el procés de maduració de la mantega, és propi de l’Alt Urgell i de la Cerdanya. Posteriorment, la nata madurada passa per un procés de batut fins a aconseguir el gra de mantega adequat (de la mida d’un gra d’arròs), que és regular i homogeni. Aquest gra es neteja per tal que desprengui les restes d’aigües mares i després es pasta fins a assolir un bloc compacte de mantega. El procés finalitza amb l’emmotllament i l’envasat. No s’admet l’ús de cap mena de colorant afegit, ni la presència de residus antibiòtics o d’inhibidors de la fermentació. Com ocorre amb el formatge, aquesta és una mantega DOP emparada a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya.