Va arribar el moment en què una hamburguesa ja no podia créixer més. Cada vegada eren més voluminoses, amb més quantitat de carn i mil i un ingredients que la convertien en una bomba complicada de menjar i de digerir. La de molts grams i molta maduració era la més reclamada. Semblava el súmmum de les hamburgueses. La perfecció. La de deu. Però han arribat les smash burgers decidides a desbancar-la i va camí d'aconseguir-ho. Però, per què aquestes hamburgueses s'han tornat tan populars i què les fa tan especials?

La nova moda de les 'smash burgers'

Per si algú acaba d'aterrar de Mart i encara no sap el que són, traduirem el terme. Se'ns queda 'hamburgueses aixafades' i poc més cal dir. En elaborar-la simplement s'esclafa la carn contra la graella perquè quedi molt més fina. El resultat és una superfície més daurada i cruixent. I això, encara que sembli tan senzill, és pura química i es deu a la "reacció de Maillard". Quan un aliment s'escalfa les seves propietats canvien.

smash burgers pexels (2)
La nova moda de les smash burgers / Foto: Pexels

Entre les reaccions que pateix l'hamburguesa trobem la que provoca que les proteïnes i els sucres presents als aliments es caramel·litzin. Apareix així la crosta daurada i cruixent tan característica de les smash burgers. Per descomptat, això passa amb les tradicionals de la mateixa forma, però en tenir menys superfície i molta part interior, el resultat no és tan evident ni tan gustós.

Avui, fins i tot les hamburgueses són primes, compactes i fermes. Això sí, el seu cor continua sent sucós i el seu sabor inconfusible. Aquesta barreja de textures i coccions és part del seu èxit. Als restaurants també han acollit aquesta moda amb els braços oberts, ja que es cuinen més de pressa i és més senzill encertar el punt, per la qual cosa sempre és un resultat victoriós. Això sí, aquesta hamburguesa és tan versàtil com tots els seus parents, ja que accepta tots aquests ingredients extres que sempre acompanyen la carn. Des de l'imprescindible formatge o l'enciam i el tomàquet, a d'altres més gurmets com la ceba caramel·litzada, formatges especials, alvocat, adobats, ou... o el que la teva imaginació inventi en cada moment.

smash burgers pexels (1)
Avui, fins i tot les hamburgueses són primes, compactes i fermes / Foto: Pexels

Em declaro fan

Em declaro fan, primer perquè aquí no s'ha de tractar aquest tema tan espinós que és parlar del punt de la carn. No puc amb l'hamburguesa sagnant (a Halloween tampoc). Al contrari, les smash burgers sempre estan en el seu punt. Daurades per fora i sucoses per dins. T'afegiràs a la moda de les smash burgers? Jo ja ho vaig fer, i no puc esperar a continuar experimentant amb aquestes hamburgueses irresistibles.