Les tan estimades croquetes, el clàssic pollastre arrebossat, els calamars a la romana i les sempre líders de les llistes, les patates fregides! El 99,9% de les persones admetria sense pensar-lo que, entre el seu top 3 de receptes preferides, mínim un aliment és fregit. Segur que hi ha estudis que el demostren i també segur que pots confirmar-ho tu mateix amb una enquesta ràpida al teu voltant. La fritada està molt bona, però no és sana. I per això cal reduir el seu consum al mínim possible. En el meu cas, he decidit deixar de fregir a casa, però reconec que no dic que no a una croqueta si surto a prendre alguna cosa a fora. Això sí, només canviant els hàbits a casa i modificant una mica els menús setmanals, el canvi és considerable.

Dolent o molt dolent

Per què diem que els aliments fregits són perjudicials per a la salut? La primera raó és per la quantitat de greixos trans que aporten. Aquestes són culpables d'augmentar el colesterol dolent (LDL) i reduir el colesterol bo (HDL) al nostre cos. El que es tradueix en un risc més gran de tenir malalties del cor com infarts o obstrucció de les artèries, així com hipertensió. A més, aquest augment de greixos suposa també un augment de pes, amb tot el que l'obesitat afecta la nostra salut.

Aliments fregits / Foto: Pixabay
Els aliments fregits són perjudicials per a la salut / Foto: Pixabay

Però n'hi ha més. Per fregir necessitem oli i que aquest estigui molt calent. Aquestes altes temperatures generen productes tòxics. Molts d'ells a causa de la inestabilitat dels compostos de l'oli i, molts d'ells també, passen als aliments cuinats, per la qual cosa acabem menjant-los. Aquí és quan hem de diferenciar entre els tipus d'oli, ja que no tots tenen la mateixa resistència a la calor, sent l'oli d'oliva, el nostre or líquid, el que millor funciona en aquests casos, encara que no sigui la primera opció (sobretot en restauració) a l'hora de llançar-lo a la fregidora.

Ració de tòxics i canvi de recepta

Però la composició dels mateixos aliments també es modifica en sotmetre's a aquestes altes temperatures. Un clar exemple és l'acrilamida. Aquest compost es genera a partir de midons quan se superen els 120 graus i els veiem en la part més torrada dels aliments com les patates fregides. Segons un estudi publicat a Critical Reviews in Food Science and Nutrition, el consum regular d'aliments acrilamida podria incrementar el risc de desenvolupar alguns tipus de càncer.

Aliments fregits / Foto: Pixabay
S'han de canviar les receptes / Foto: Pixabay

La bona notícia després de tot el descrit és que hi ha solució i aquesta arriba en forma de saboroses i fàcils opcions per continuar cuinant els mateixos productes alhora que reduïm el perill que comporta fregir-los. El forn sempre ha estat el gran aliat dels cuiners casolans. És còmode i no es taca gaire. I ara li sumem un avantatge més, ens ofereix una versió saludable dels clàssics fregits. A la safata del forn es dauren igual les croquetes, es queden cruixents les crestes (cobertes d'ou) i fins i tot es poden enfornar uns nuggets.

Per a alguns aliments, com poden ser les patates o les verdures, el microones et pot sorprendre. Tan sols cal cuinar-les uns minuts en un recipient apte per a microones i donar-li un últim toc en una paella amb una goteta d'oli. Aquells minuts aconsegueixen daurar les verdures i treure-li l'aspecte trist amb què solen sortir els aliments del microones, però sense aportar una gran quantitat de greix.

El gran invent

Si encara et resisteixes a tenir una fregidora d'aire a casa, has de saber que estàs perdent una oportunitat excel·lent de deixar de banda l'oli dels fregits sense renunciar al sabor de les receptes clàssiques. Amb menys oli del qual necessita la paella (que al preu que està l'or líquid és ja un motiu per si mateix) i menys temps del que requereix el forn, aquest nou electrodomèstic aconsegueix meravelles. És cert que poden ser diversos intents per agafar-lo el punt a algunes receptes, però quan ho aconsegueixes ja no podràs viure sense ella. I la teva cuina serà molt més saludable.

Aliments fregits / Foto: Pixabay
El gran invent / Foto: Pixabay

Amb aquests petits trucs he aconseguit eliminar els fregits sense que els meus menús setmanals es ressentin. De fet, han guanyat, ja que han tornat receptes que tenia gairebé prohibides, com el pollastre fregit o les patates.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!