La melassa, anomenada també mel de canya o de purga, és un producte viscós derivat del refinament de remolatxa sucrera o canya de sucre en sucre. El producte acabat pot variar segons el mètode d'extracció, la quantitat de sucre i l'edat de la planta.

Moltes persones utilitzen la melassa com a edulcorant natural o per satisfer les seves ànsies dolces. Els diferents tipus de melasses inclouen:

  • Melassa de canya: La melassa de canya es produeix mitjançant la refinació del suc de canya de sucre en sucre. El subproducte és l'extracció de sacarosa de remolatxa sucrera.
  • Melasses sulfurades: la melassa sulfurosa s'extreu de la canya de sucre jove. També es tracta amb diòxid de sofre per a finalitats de conservació.
  • Melasses no sulfurades: la melassa no sulfurada s'obté de la canya de sucre madura i no es tracta amb sofre. Té un sabor lleuger però és ric en sabor.

La melassa, anomenada també mel de canya o de purga, és un producte viscós derivat del refinament de remolatxa sucrera

Remolatxes
Remolatxes / Font: Splash

Com utilitzar melassa:

Té un sabor dolç amb un ric sabor. El sabor no és massa dolç, així que pots utilitzar-lo per complementar diversos aliments. Moltes persones gaudeixen de l'ús de la melassa com a edulcorant natural.

Contraindicacions:

Diabetis: si no es consumeix amb moderació, la melassa pot causar problemes per a les persones que pateixen diabetis, o aquells en alt risc.

Problemes estomacals: per a algunes persones, el sabor concentrat i la càrrega de sucre de la melassa no concorden amb l'estómac, la qual cosa produeix rampes, nàusees o diarrea.

Augment de pes: encara que certes persones suggereixen melassa per perdre pes, consumir un excés donarà com a resultat just el contrari: Un augment de pes, especialment si aquestes calories addicionals no es tenen en compte en la dieta i règim d'exercici.

Batuts Remolatxa
Batuts Remolatxa / Font: Unsplash

Tanmateix, també hi ha certs beneficis que volem destacar de la melassa de remolatxa, com els següents:

Alleuja l'acne: a ningú no li agrada tractar l'acne i les taques a tota la pell. Afortunadament, la melassa és rica en àcid làctic, un component que alleuja els símptomes de l'acne.

Combat el cabell molt arrissat: l'ús de productes químics pot danyar el cabell, causant que s'eixugui. Afortunadament, la melassa es pot utilitzar com un mitjà eficaç per eliminar els rínxols al cabell permanent, de color o descolorit. Tanmateix, no apliquis el líquid directament sobre el seu cabell.

Manté un sistema nerviós saludable: està carregat de magnesi que ajuda el funcionament del sistema nerviós. El magnesi també equilibra la quantitat de calci al cos, permetent que els vasos sanguinis i els nervis es relaxin.