El conflicte entre el Gremi de Restauradors i les cafeteries franquícia va un pas més enllà. Segons un comunicat emès pels restauradors, el Gremi de Flequers se sumaria a la demanda contra els locals amb degustació per reclamar que es 'posi ordre' en aquest tipus d'establiments. Per la seva banda, el Gremi de Flequers ho desmenteix, i asseguren que "no és cert que el sector flequer se sumi a les denúncies de Restauració contra les fleques amb degustació". Les cafeteries franquícia són establiments que, a més de vendre pa i brioixeria, tenen un espai de degustació - taules i cadires com en una cafeteria-.

⚔️ La tradició catalana, sentenciada a mort per l'augment de franquícies a Barcelona
 

💪🏻 La incansable lluita per sobreviure d'un forn tradicional amb 200 anys d'història
 

Guerra oberta

El Gremi de Restauradors reclama que es regulin les condicions dels locals amb degustació de Barcelona. Es tracta d'establiments, sovint franquícies, que a la pràctica donen els mateixos serveis que un bar o un restaurant, però sota la legislació que regula les fleques. En declaracions a La Gourmeteria d'ElNacional.cat, el responsable de comunicació del Gremi de Restauradors de Barcelona, Vicent Llorca, afirma que "la inspecció municipal ha confirmat diverses infraccions en establiments d'aquest tipus". Per la seva banda, el secretari general del Gremi de Flequers de la província de Barcelona, Carles Cotonat, afirma que "el suposat incompliment que algunes cadenes puguin fer, si és que existeix, correspon determinar-ho a les administracions competents, i lamentem la manipulació que el Gremi de Restauració està fent d’aquest assumpte".

Algú que treballi en una cafeteria franquícia cobraria, per fer la mateixa feina, 400 € menys

Les infraccions més habituals són, segons el Gremi de Restauradors, la superació dels vint metres quadrats que la normativa permet dedicar a degustació; la venda de begudes alcohòliques i altres productes específics com carn, o fins i tot paella; i l'ús de fórmules comercials il·legals per a les fleques, tals com anunciar menús o oferir dinars i sopars. En matèria laboral, els locals amb degustació també exercirien competència deslleial. El salari brut d'un treballador de la restauració -amb les pagues prorratejades en 12 mesos- rondaria els 1.800 € al mes; mentre que algú que treballi en una cafeteria franquícia cobraria, per fer la mateixa feina, 400 € menys. Una diferència salarial amb la qual el Gremi de Flequers no està d'acord: "Resulta maliciós i fal·laç la comparativa que es fa del sou brut d’un cambrer i el sou brut d’un venedor de fleca amb degustació, ja que retribueixen tasques i condicions diferents.", expliquen els flequers.

Canvi d'opinió?

La queixa per regular la situació de les fleques amb degustació és una reivindicació històrica dels restauradors, però no dels flequers. En un comunicat recent, els restauradors afirmaven que "el Gremi de Flequers de Barcelona ha reconegut la veracitat de les queixes dels restauradors amb relació als comerços amb degustació i reclama més inspecció a l’Ajuntament de Barcelona".

Els flequers, però, ho desmenteixen. En l'últim comunicat emès, el Gremi de Flequers de la província de Barcelona lamenta "la política emprada pel Gremi de Restauració de Barcelona, consistent en atacar a les fleques amb degustació i, en conseqüència actuarem per defendre’ns d’aquests atacs generalitzats i poc fonamentats per part d'un col·lectiu que pretén ocultar els seus problemes atacant un tipus de comerç de proximitat que no és nou, sinó que porta més de 30 anys d’existència.

Una disparitat d'opinions que posa de manifest un conflicte latent a Catalunya, però sobretot a la ciutat de Barcelona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!