Truco al Bar Iberia per reservar taula, no sigui que estigui tancat, que passat festes molts bars i restaurants aprofiten per tancar i carregar piles uns dies. M’agafa el telèfon el Longinos Álvarez i em confirma que tenen obert, així que reservo taula, plego trastos i me’n vaig cap allà. Agafo la moto per creuar la muntanya de Montjuïc i, passats la Fundació Miró i l’Estadi Olímpic, m’aturo sota uns pins per gaudir de la panoràmica de la ciutat per continuar muntanya avall fins al carrer Mare de Déu del Port, lluny de la Barcelona turística i on es troba el Bar Iberia.

porta entrada

Entrada Bar Iberia / Foto: Víctor Antich


Els germans Francisco i Longinos Álvarez són nascuts al barri de Sants-Montjuïc i van tenir l’oportunitat ara fa uns vuit anys d’agafar el Bar Iberia. Em comenten que la pandèmia quasi els fa tancar el local, però finalment no va ser així i n’han sortit reforçats. 

cuina

Cuina Bar Iberia / Foto: Víctor Antich


És l’hora de dinar i el local està a petar. Només entrar, em saluda el Francisco des de la cuina i el Longinos m’entaula al costat de la barra, des d’on veig com la majoria dels parroquians es coneixen, perquè se saluden i xerren entre ells.

Em deixen el menú i una ampolla d’aigua sobre les estovalles de quadres, mentre penso que les patates amb pop i les carxofes al forn em venen de gust, tots dos plats se’ls estan fotent a la taula del costat i fan molt bona pinta. Però mirant la pissarra penjada a la paret canvio d'idea.

peus de porc

Peus de porc, Bar Iberia / Foto: Víctor Antich

 

Començo amb uns peus de porc amb trompetes de la mort fora de menú que estan exquisits, per sucar-hi pa. Sempre s’ha dit que els peus de porc constitueixen tant un segon plat com un suculent esmorzar de forquilla; jo els demano de primer plat, no sigui dit.

ambient menjador

Ambient menjador Bar Iberia / Foto: Víctor Antich

 

Una paret del bar està plena de mítiques imatges del Club Atlètic Ibèria, d’aquí el nom del local, un equip històric de Barcelona amb més de 70 anys d’història i que actualment juga a Segona Catalana. També penja de la paret l’escut de l’equip, és clar.

El local té bon rotllo, amb l’ambient de bar de tota la vida i els seus cambrers amb davantal negre anant amunt i avall, on les converses flueixen a més decibels dels necessaris convertint el menjador en una festa, però també la cuina, d’on se’ls sent riure ara mateix. Tot plegat, un galliner curiós i divertit.

calamars

Calamars amb mongetes de Santa Pau, Bar Iberia / Foto: Víctor Antich


De segons, em porten uns calamars amb mongetes de Santa Pau. Els calamars són frescos i les mongetes es desfan a la boca. Estic ben tip i no puc més, però m’insisteixen que he de tastar el pastís de formatge de la casa; i cert, val molt la pena.

El Bar Iberia és un bar molt recomanable fugint del tsunami turístic, on podràs fer un dels millors esmorzars de forquilla de la ciutat tastant la seva tripa amb capipota, el bacallà amb samfaina o amb mongetes, el pop a la brasa, els calamars, les costelles de lletó o cabrit a la brasa o els peus de porc amb cigrons. Tot i que el seu menú de migdia no es queda enrere. Entre els plats del dia també pots trobar les seves especialitats: els calamars farcits de botifarra i bolets, la cua de bou, el capipota a la catalana o la perdiu en escabetx.