Toca posar punt final al Gastrorecup 2022, una iniciativa liderada per la xef catalana Ada Parellada. Amb més participació que mai, més de 300 persones han contribuït a la consciència del malbaratament alimentari a través dels sopars organitzats en l'edició d'enguany, ja la setena, que s’han celebrat per primera vegada a quatre restaurants de tot el territori català: al Restaurant Semproniana (Barcelona), al Restaurant La Cava (Tàrrega), al Restaurant Can Xapes (Cornellà del Terri) i al Restaurant Albert Guzmán (La Ràpita).

"Aquesta darrera edició de Gastrorecup ha estat especialment emocionant perquè m'he vist acompanyada per quatre restaurants del territori. Tots els que formem part d'aquesta cadena alimentària hem de reivindicar el valor dels aliments i fer-los respectar, denunciant el malbaratament alimentari", assenyala l'Ada Parellada, impulsora de Gastrorecup i una de les fermes lluitadores contra el desaprofitament alimentari. "Amb la meitat del que es llança podríem alimentar la totalitat de les persones que pateixen fam crònica al món", afegeix.

gastrorecup 2022
Gastrorecup 2022

Dia Mundial de l'Aprofitament Alimentari

En el marc de la setmana del Dia Mundial de l’Aprofitament Alimentari, l'edició d'enguany, recolzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, ha acollit com a ambaixadors de la causa a reconegudes personalitats del món dels fogons com els xefs Mateu Casañas, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Jeroni Castells. Però no només hi han tingut cabuda professionals de la gastronomia: l’actriu Itziar Castro, el Mag Lari, el Club Bàsquet Girona i altres personalitats diverses com el grup musical Stay Homas, la Suu i Roba Estesa, entre altres, també han estat protagonistes d'aquesta setena edició de Gastrorecup. 

Gastrorecup 2022 ada parellada
Lluc Quintana i Ada Parellada, a la cuina del restaurant Can Xapes

Menús de categoria amb productes rebutjats

Tots els productes utilitzats, que van ser prèviament rebutjats pel circuit comercial i destinats a acabar a l’abocador, van donar com a resultat quatre menús de degustació de categoria, respectuosos amb la seva temporalitat i amb una molt bona acollida per part dels comensals. I tots ells per un mòdic preu de 12 euros. Aquests menús els van fer realitat diverses cooperatives i proveïdors com Espigoladors, Ametller Origen, Talkual Foods i Tany Nature, entre molts altres, que es van encarregar de fer arribar als restaurants quilos d’aliments que anaven a ser llençats.

Gastrorecup 2022
Caixa de fruites i verdures que anaven a ser rebutjades

#JoRecupero

Cadascun dels àpats va ser un reflex de l’estil propi de cada xef, que van treballar de valent amb tot el seu equip per demostrar la gran quantitat de recursos gastronòmics i receptes que es poden extreure d’aquelles matèries. Sota el lema ‘Jo Recupero’, el projecte contempla continuar creixent l’any vinent amb més participació i oferta gastronòmica per continuar treballant per l’aprofitament alimentari i fer que el marc d’actuació i conscienciació de la població sigui cada cop major.