Aquest divendres torna a Abrera la Fira Gastronòmica dels Porrons. Una tercera edició molt especial que destacarà l'esperit dels restaurants del municipi, amb la seva gastronomia basada en la cuina tradicional catalana i en els productes de proximitat. Unes tradicions que van néixer quan Abrera era tan sols un poblet agrícola. És per això que a la fira d'enguany hi haurà propostes gastronòmiques dels menús i plats tradicionals d'aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró. A més, en aquesta tercera edició, la padrina serà ni més ni menys que la xef i activista Ada Parellada, qui col·labora amb diferents mitjans de comunicació on transmet la necessitat de recuperar els hàbits culinaris a les llars. Actualment, està molt involucrada en la lluita contra el malbaratament alimentari, i és per això que col·labora amb diferents campanyes de prevenció i sensibilització sobre aquesta realitat. 

Tres dies plens de cultura, tradició i història

Amb aquesta fira recuperem l’època d’esplendor del barri del Rebato, amb els restaurants Tres Porrons i Quatre Porrons com a referents i la tradició agrícola del nostre municipi, Jesús Naharro

La Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera se celebrarà del divendres 4 de novembre al diumenge 6, tres dies on el municipi aprofitarà per recuperar la memòria dels porrons a la ciutat. El divendres 4 de novembre, al carrer Rebato, es tornarà a recuperar el popular concurs d’aixecament del porró, que posarà a prova als participants. També es podrà veure una exposició de fotografies antigues del carrer Rebato i els veïns i veïnes que van formar-ne part. A més, es podrà gaudir d’una mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, un tast que s'amenitzarà amb música i activitats de cultura popular. El dissabte 5 i el diumenge 6 de novembre, el Parc de Can Morral serà el centre de la Fira, amb espais gastronòmics on s’oferiran els plats basats en la gastronomia arrelada al territori, què proposaven els hostals i tavernes del poble d'Abrera. El parc també acollirà diferents activitats com tallers de cuina, activitats infantils i actuacions musicals i de cultura popular, per fer de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera un espai de trobada del veïnat del municipi, del Baix Llobregat i Barcelona. "Amb aquesta fira recuperem l’època d’esplendor del barri del Rebato, amb els restaurants Tres Porrons i Quatre Porrons com a referents i la tradició agrícola del nostre municipi", destaca l'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro

Abrera Fira Gastronòmica del Porró
Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera / Foto: AGT

Abrera, poble històric dels porrons

Abrera és coneguda per ser el poble dels porrons, i des de fa dècades. Els hostals de l'antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebato, oferien de forma gratuïta vi al viatger que pogués aixecar amb una sola ma el porró de vi de gran pes. Tot va començar quan, en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l'entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tant d’èxit que una altra taverna del carrer Cal Ginesta el va copiar i va posar dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i en va posar tres, convertint el restaurant "Els Tres Porrons" en el més conegut de la zona. Als anys 50 del segle passat, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir "Els Quatre Porrons". L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la Nacional-II, que molts l'utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit de vehicles, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI. Per difondre i mantenir aquesta història, que tanta identitat dona al municipi d'Abrera, aquesta ciutat baixllobregatina recupera la memòria dels porrons que, a mitjans del segle XX, va atraure el barri del Rebato a personalitats com Fleming, Errol Flynn, Mohammed V, Peret, Antonio Molina o Joan Manuel Serrat

Abrera Fira Gastronòmica dels Porrons
Barri del Rebato (Abrera) a finals del segle XIX / Foto: AGT

Ada Parellada, padrina de la Fira Gastronòmica dels Porrons 2022

En aquesta fira hem de reivindicar que Abrera és un municipi de tradicions, i que com a tal, la seva gastronomia està molt representada. Des del món de la restauració hem de treballar per consolidar i mostrar el nostre patrimoni culinari, i aquest tipus d'esdeveniments són una bona excusa per fer-ho, Ada Parellada

La 3a edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons comptarà amb la xef Ada Parellada com a padrina. Filla de la Fonda Europa de Granollers, Ada Parellada va obrir el 1993, amb 25 anys, Semproniana, un restaurant al centre de l’Eixample (Barcelona). La restauració ocupa la part central de la seva feina, però la complementa amb múltiples activitats professionals. Col·labora amb diferents mitjans de comunicació, transmetent la necessitat de recuperar els hàbits culinaris a les llars. Escriu llibres de divulgació culinària, i actualment està molt involucrada en la lluita contra el malbaratament alimentari. És per això que hi col·labora amb diferents campanyes de prevenció i sensibilització sobre aquesta realitat. "En aquesta fira hem de reivindicar que Abrera és un municipi de tradicions, i que com a tal, la seva gastronomia està molt representada. Des del món de la restauració hem de treballar per consolidar i mostrar el nostre patrimoni culinari, i aquest tipus d'esdeveniments són una bona excusa per fer-ho", expressa Ada Parellada.