Queden poques hores per al tret de sortida de la 31a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que tindrà lloc del 17 al 19 d’octubre amb un acte al saló de plens de l’ajuntament a les 10 h amb la presència d’Albert Dalmau, conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, i l’alcalde de la Seu d'Urgell, Joan Barrera. Després de l’èxit de l’any passat, les parades tornaran a situar-se al centre de la ciutat, d’on mai haurien d’haver sortit, i així acontentaran veïns, comerciants i restauradors, que veien com l’ambient es desplaçava als afores del poble. Enguany, la fira de Sant Ermengol, el certamen més important de Catalunya sobre formatges, comptarà amb un total de 50 formatgeries procedents, com és obvi, del Pirineu català, però també de l’aragonès, basc, navarrès i francès.
El prestigiós concurs
Distribuïts en 16 categories, més de 150 formatges artesans participen en el concurs de referència del sector formatger del Pirineu. Un prestigiós jurat format per una seixantena d’experts els tasta i els valora. Els formatges opten a medalles d’or, plata i bronze en cadascuna de les categories. El concurs és obert a tot el públic a l’Aula de Tast.
Es tracta d'un premi que atorga l’Ajuntament de la Seu d’Urgell cada any a una persona o entitat que amb la seva actuació professional contribueix a la cultura dels formatges artesans del Pirineu
A les 14 h de dissabte 18 d’octubre tindrà lloc l’acte de lliurament de premis del concurs a l’escenari situat al passeig Joan Brudieu, davant del centre cívic El Passeig. Un dels premis que ja es coneix és el guardó Amic del Formatge, que enguany serà per a l’Escola Agrària del Pirineu. Es tracta d'un premi que atorga l’Ajuntament de la Seu d’Urgell cada any a una persona o entitat que amb la seva actuació professional contribueix a la cultura dels formatges artesans del Pirineu. L’Escola Agrària del Pirineu és una institució que, des de fa anys, és molt més que un centre de formació: és un referent, un motor de transformació i una peça clau en la consolidació d’un model de formatgeria artesanal i de qualitat arreu del nostre país.
Mencions honorífiques
Durant la fira també s'atorgaran dues mencions honorífiques, a Nati Valls, i a Jesús Aranburu. A Nati Valls, com a formadora, tant a l’Escola Agrària com en cursos i formacions específiques que s’han dut a terme dins la programació de la Fira de Sant Ermengol. A Jesús Aranburu, com a formatger del País Basc, el qual, ja des del primer any de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, va creure en aquest espai com un punt de trobada necessari, sincer i compromès amb la terra i la gent del Pirineu.
A més de l'oferta gastronòmica, la fira també oferirà activitats que maridaran els formatges amb altres productes artesans com la cervesa. Cerveseries com la Gall Negre, així com elaboradors de vi, també tindran el seu espai en una fira que es consolida, un any més, com el referent català del sector dels formatges artesans.