Avui és el dia mundial de la farina, un producte molt comú que s'utilitza com a base en infinitat de receptes i aliments. A Catalunya, la més habitual és la de blat, però hi ha tants tipus de farina com dies té la setmana; 7 tipus de farina habituals a la cuina que, tot i això, segur que no coneixies del tot.

Una farina per cada dia de la setmana

La majoria es fan amb cereals, però també n'hi ha algunes elaborades amb fruita. La farina és un ingredient indispensable per a fer masses, pasta, pa i brioixeria; un producte bàsic que s'elabora a base de diferents ingredients.

1. Farina de blat

És la farina més habitual de totes. Podríem dir que és la 'farina original', ja que històricament s'ha fet servir el blat com a principal cereal per a elaborar farines. Les receptes, com amb qualsevol classe de farina, són gairebé infinites, però les més comunes són el pa, la pasta o masses per a pizzes, coques, etc.

2. Farina de panís

El panís, o blat de moro, és un altre cereal habitual a la nostra gastronomia. Es fa servir en multitud de receptes, però no és tan comú fer-lo servir per a fer-ne farina com el blat. En països com Mèxic, el panís sí que s'utilitza de forma més habitual per a fer pastes i masses.

Panotxes de panís
Les panotxes de panís tenen una forma inconfusible. / Foto: Pexels

3. Farina de civada

Així com la de blat o la de panís són difícils de fer de forma casolana, la de civada és un tipus de farina que pots fer a casa i que serveix com a substituta de qualsevol de les dues anteriors. Els sabors i les propietats seran diferents, però la cuina també es tracta d'innovar i de tastar receptes noves.

4. Farina de sègol

La farina de sègol és una alternativa a la farina del blat, similar en propietats però amb menys gluten. Es fa servir de forma habitual en països del centre i el nord d'Europa, i cada vegada se'n troba més en fleques i forns de pa del nostre país.

5. Farina de llegums

Se'n fa de pràcticament tots els llegums: llenties, cigrons, fesols, mongetes... Els llegums triturats molt fins donen com a resultat una farina feta d'un producte alternatiu als cereals, amb unes propietats i sabors únics que permeten fer receptes divertides i amb textures diferents. 

Sembla impossible, però de la fruita també se'n pot fer farina. És un producte exòtic, però molt versàtil

6. Farina d'arròs

Saltem a l'Extrem Orient, regió on és habitual trobar farines fetes a base d'arròs. La gastronomia xinesa, japonesa o tailandesa, entre moltes altres, elabora pasta feta amb base d'arròs: tallarins, fideus i fins i tot pa, tot fet amb una farina poc habitual en països occidentals.

7. Farina de coco

La més estranya de totes. La farina de coco no té gluten i és rica en fibra. Sembla impossible, però de la fruita també se'n pot fer farina. És un producte exòtic, però molt versàtil, que permet incorporar el sabor a coco des de la base de qualsevol preparació amb farina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!