Cuiners consagrats als fogons que decideixen fer la primera passa a la literatura gastronòmica, com són els casos de Carles Gaig o Borja Sierra, o d'altres que continuen apostant per la seva popularitat i tornar-ho a petar en vendes com la Maria Nicolau. O, finalment, en Diego Alías que no escriu un llibre sinó que el protagonitza, convertint-se en l'element principal. Però per què han decidit endinsar-se en projectes que s'allunyen de les cassoles i la cuina del xup-xup? Descobrim per què han decidit fer aquest pas endavant a les seves carreres en un dia de Sant Jordi on la literatura ens abraça dolçament amb olor de rosa.

Carles Gaig: un llegat generacional

En Carles Gaig és un cuiner català que representa la quarta generació d'una família arrelada als fogons del país. A l'edat de 75 anys, i lluny encara de la jubilació, Gaig permet als seus fidels i lectors d'arreu endinsar-se per primera vegada als fogons de casa seva i conèixer meravelloses receptes ideades pel gran xef, així com conèixer una mica de la seva trajectòria, gustos culinaris i passions vitals.

"Mai he anat a cap escola, no he anat mai a cap casa que no sigui la nostra. Hi ha un cert punt, o molt de punt, d'autodidacte amb la cuina que jo faig"

Per què el llibre? "M'han espitxat una mica des de l'equip de cuina, la meva senyora, i una de les filles. Em preguntaven: 'Què estàs esperant?', i jo els responia que millor quan em jubilés. Però, és clar, quan em jubili no ho sé, perquè tinc 76 anys. Però la veritat és que em sento molt a gust treballant i que sembla allò de dir, el llibre ja el faré. Però d'alguna manera vam pensar que aquest llibre, que és molt bàsic i no hi ha grans complexitats, faciliti el més net possible que les mestresses i els atrevits, que cada vegada n'hi ha més a la cuina, sobretot els caps de setmana, es puguin endinsar una mica a la cuina nostra tradicional", explica el cuiner.

Diego Alías: una mirada a la cuina de muntanya

Cuiner i propietari de Ca l'Amador i, ara també, protagonista d'un llibre de gastronomia. Diego Alías Borjas capitaneja el quart volum de la col·lecció Tasteu com a casa, diferents capítols dedicats a la gastronomia de casa. Sota el nom de Bacallà, Salut i Sort, el Diego ens convida a entrar a casa seva de la mà del bacallà, un peix que l'ha vist créixer i que té un recorregut vital importantíssim a la seva família. Una bona conversa de sobretaula per entendre qui és, quina cuina elabora i la decisió del seu avi que ho va canviar tot.

"Soc cuiner gràcies al fet que teníem una bacallaneria i els meus pares es guanyaven la vida amb això"

Per què el llibre? És un projecte va començar amb la idea de ser una col·lecció, Tasteu com a casa, que es farà des de l'escola Joviat i els Llibres Parcir. "Aquesta idea la va iniciar l'Alba Sunyer amb un llibre que es diu Àpats, que va ser el primer volum, i aquesta és la intenció, que continuïn sent uns volums. El que faran l'escola Joviat i Parcir és agafar un exalumne de l'escola i agafar un producte i una història. No volem fer un llibre que sigui només de receptes, perquè en aquest llibre només hi ha una recepta, sinó que és una història. A partir d'un producte concret, en aquest cas el bacallà, es desenvolupa una conversa", diu en Diego.

Borja Sierra: traspassar fronteres

Borja Sierra presenta, juntament amb Òscar Gómez, el llibre Cuina Catalana, un escrit amb receptes de la cuina tradicional catalana explicat des del punt de vista d'un cuiner humil, sincer i transparent. Al llibre s'hi expliquen conceptes de la cuina catalana a través de 50 receptes que mostren l'evolució d'una gastronomia en constant moviment. Sierra regenta, juntament amb els seus germans, la Granja Elena, un restaurant familiar de la Marina de Sants que fa mig segle que dona menjar al barri.

"Mentre hi hagi gent que gaudeixi cuinant, el futur serà brillant"

Per què el llibre? Sierra afirma que "la intenció és explicar a la gent no catalana com és la nostra cuina tradicional". Una cuina que, en paraules del xef, "té un futur esplèndid". Una visió optimista, i necessària, de la realitat gastronòmica del nostre país.

Maria Nicolau: una autobiografia personal i nacional

Els terratrèmols només porten desgràcies quan s'emparen en el seu significat literal. Ara bé, si agafem l'accepció més literària, Maria Nicolau hi encaixa a la perfecció i representa què vol dir. I sort, perquè és una revolucionària de la gastronomia catalana. Present a diversos programes de televisió i havent deixat la cuina del restaurant Ferrer de Tall, a Vilanova de Sau, publica aquest abril la seva segona novel·la, Cremo!, en una mostra més personal i autobiogràfica de la seva trajectòria.

"Hi ha menús de 450 euros que no són prou cars"

Per què el llibre? Nicolau revela que és un llibre diametralment diferent de l'anterior. "Cuina o Barbàrie és un llibre cuit a dintre de la cassola, que parlava de tot el que succeïa a dins de l'olla, al fons d'aquell sofregit. En aquest, en canvi, parlem de cuina, però sortim de dins de la cassola i ens enfundem la jaqueta de cuiner d'una nena de 16 anys, que es vesteix de cuinera per primer cop a la vida, gairebé per casualitat i sense haver decidit del tot que volia dedicar-se a aquest ofici. I tot d'un plegat, un dia, després d'haver-li passat una infinitat de coses i peripècies, es lleva i té 42 anys i moltes coses per explicar", revela.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!