Segons el rànquing World's Best Vineyards 2022, el celler Família Torres es manté entre els 50 millors destins enoturístics del món. Aquesta casa del Penedès, present a les quatre darreres edicions de la llista, ocupa enguany la posició número 34, sent el quart celler espanyol i l’únic català de la classificació. Aquest rànquing és, segons William Reed, editorial encarregada d'elaborar-lo, una oportunitat per despertar l'interès entre els turistes i aquells que busquen viatges autèntics i únics en un entorn vinícola de qualitat. El llistat d’aquest any s’ha confeccionat a partir de 2.000 nominacions de cellers de 20 països de 6 continents, que ha realitzat un jurat integrat per 500 experts del món del vi i del turisme, a qui s’havia demanat que designessin set cellers amb la millor experiència oberta al públic, sense criteris ni llistats predeterminats. De Família Torres, els seus impulsors destaquen, a més dels més de 150 anys d’història, el compromís per reduir les emissions de CO₂ i la co-fundació d’International Wineries for Climate Action. Consideren que visitar el celler permet conèixer “no només un ric patrimoni vitivinícola, sinó també com serà el futur de l’elaboració del vi”. A més, mencionen algunes de les experiències que ofereix el celler, com l’exclusiva Legacy wine experience, o la màgica Nit d’Estrelles, que uneix astronomia, música i vi en una experiència única. 

Família Torres / Foto: Instagram
Família Torres / Foto: Instagram

Família Torres, més de 150 anys d'història

Arrelada a la tradició vitícola del Penedès des del segle XVI, la Família Torres va fundar el seu celler a Vilafranca del Penedès el 1870, fa més de 150 anys. Cada generació ha transmès de pares a fills la passió per la cultura del vi, des del respecte per la terra, i la tradició i l'aposta per la innovació. Avui, la cinquena generació es focalitza en l'elaboració de vins de vinyes singulars i finques històriques, la recuperació de varietats ancestrals i la viticultura regenerativa per adaptar-se al canvi climàtic. La lluita contra l'emergència climàtica és, des del 2008, un dels seus eixos d'actuació, mitjançant accions d'adaptació i mitigació per reduir les emissions de CO₂. Present històricament al Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre, Família Torres compta també amb vinyes i cellers en les principals zones vinícoles espanyoles –Rioja, Ribera del Duero, Rueda i Rías Baixas–, així com a Xile i Califòrnia. És membre de les Primum Familiae Vini, associació que integra dotze de les famílies centenàries elaboradores del vi més prestigioses d'Europa, i cofundadora d’International Wineries for Climate Action, que impulsa la descarbonització del sector, i de l'Associació de Viticultura Regenerativa, que promou un canvi de paradigma en la gestió de les vinyes per convertir-les en grans embornals de carboni.

Família Torres / Foto: Instagram
Família Torres / Foto: Instagram

World's Best Vineyards 2022

El rànquing World’s Best Vineyards 2022 es va donar a conèixer el passat 26 d’octubre en una gala celebrada al celler Zuccardi Valle de Uco de Mendoza (Argentina), vencedor de l’anterior edició. L’objectiu d'aquesta llista, inspirada en les prestigioses llistes de The World’s 50 Best Restaurants i The World’s 50 Best Bars, que també elabora William Reed, és posar el focus en l’enoturisme, mostrant la diversitat de destins i animant a la gent a descobrir la singularitat del vi, dels seus paisatges i cellers. Enguany, la bodega que ocupa la primera posició és la Antinori nel Chianti Classico, de la Toscana (Itàlia), seguida de la bodega espanyola Herederos del Marqués de Riscal, a La Rioja. Podeu consultar la llista completa aquí