Joviat consolida el seu posicionament com a escola internacional d’hoteleria amb el llançament de Joviat Culinary International Programs, una línia de programes internacionals sobre gastronomia catalana. Sota el títol “International Catalan Cuisine Programs: a Mediterranean Treasure”, alumnes avançats en disciplines gastronòmiques podran escollir entre quatre cursos de diferent càrrega lectiva per conèixer de primera mà la cultura catalana vinculada a l’art del menjar i del beure, vinculats a la cuina tradicional i moderna, sumilleria o pastisseria. El primer grup arribarà al llarg de l’any 2024, amb allotjament i centre de referència a Manresa, tot i que amb experiències a diferents emplaçaments del Bages i de la resta de Catalunya.

Col·laboració de xefs mundialment reconeguts

Els programes d’aquest nou projecte reben el suport d’UManresa, del celler Oller del Mas (Manresa, DO Pla de Bages) i de la Fundació Alícia, a més de la col·laboració de prestigiosos exalumnes que actualment són xefs de reconeixement mundial. També reben el suport de les delegacions del govern català als països on hi ha algunes de les universitats i escoles culinàries amb les quals ja es mantenen converses per a la signatura de futurs convenis.

En la presentació a Washington s’hi van desplaçar la directora de Programes Internacionals de Joviat Hoteleria, Alba Sunyer, i la cap del Departament Internacional de Joviat, Lídia Llopart. NAFSA, la Fira d’Exposicions i Congressos més gran del món dedicada a l’educació superior, constitueix una gran oportunitat per posicionar Joviat en el mercat internacional. El projecte passarà per altres convocatòries i també preveu una presentació oficial a Catalunya a les portes de l’inici de curs, amb participació dels mateixos alumnes.

El millor de la cuina catalana: tot el curs, al detall

El projecte, que acaba d’estrenar web, coincideix amb una nova i decisiva etapa de Joviat que, per primer cop en més de 60 anys d’història, deixa de tenir Educació Infantil i Secundària per enfocar-se en l’orientació universitària i professional. Amb tot, el curs compta amb tota una sèrie d'etapes per aprendre el millor sobre el menjar i les receptes de Catalunya, la creativitat, innovació i les tècniques de la cuina global.

Aquest curs ofereix una oportunitat única per aprendre i contextualitzar la cuina catalana a través de la seva història des de l'edat mitjana fins als nostres dies, des de la cuina tradicional fins a l'avantguarda, i la seva relació amb la cultura i les tradicions de la comarca. Pretén entendre com aquesta cuina tradicional havia anat configurant el paisatge català a través del temps, creant una gran i àmplia selecció de productes catalans. El contingut d'aquest curs inclou la comprensió de la fisiologia del gust.

A més, introduirà l'estudiant als productes locals clau i la seva aplicació en receptes tradicionals i modernes. Coneixent els productes locals i entenent l'agricultura local, visitant les fonts locals de cada grup de productes, i experimentant el procés de cultiu i elaboració d'aquests, l'estudiant serà capaç d'integrar aquest producte en les següents tècniques clau amb un coneixement ampli de cada producte.

La cuina bàsica i tradicional catalana, a cor obert 

L'alumne s'endinsarà en els estils de cuina bàsics i tradicionals de la cuina catalana, des dels guisats tradicionals fins a salses i condiments antics, com el famós allioli, o el sofregit català, tots ells originaris de Catalunya. L'alumne estarà aprenent sobre “l'hora del vermut”; una tradició catalana molt consolidada, un berenar abans de sopar, quan la gent es reuneix a les vermuteries o qualsevol restaurant per menjar un petit mos abans de dinar, el menjar típic de cada època, etc.

Es posarà èmfasi en l'abastament, l'emmagatzematge, la tècnica de cuina i altres usos. Aquest curs inclou una exploració del procés de disseny, creació i elaboració d'un plat o fins i tot una nova idea de concepte d'alimentació, utilitzant un prototip i provant projectes, introduint noves propostes de productes. Aquest curs donarà a l'estudiant la capacitat de respondre als futurs reptes del món culinari. L'alumne visitarà SOSA, el famós productor de nous productes culinaris per a la cuina moderna, degustant i aprenent els seus usos. L'alumne estarà implicat en projectes innovadors actuals de l'escola, com l'ús d'una impressora 3D com a solució per a la disfàgia, un problema social molt comú i exigent, com a forma de retornar també al projecte comunitari.