Et mors de fam. Obres la nevera i només hi ha un iogurt. Et fixes i t'adones que va caducar fa una setmana. Te'l menges? Quant temps perds dubtant entre el sí i el no? Ets dels qui se'l menja pensant que està corrent perill i al final no se't posa bé? La pròxima vegada pots menjar-lo i gaudir-ne perquè has de saber que és segur.

Dues dates: una gran diferència

Tots els aliments envasats han d'incloure una data que ens orienta sobre quan l'hem de llançar. Però hi ha dues dates: una ens diu la caducitat i, l'altra, el consum preferent. En moltes ocasions les confonem i les utilitzem indistintament, però cada una ens dona una informació diferent. Quan llegim "Consumir preferentment abans del 18-03-2024" el fabricant ens vol dir que, fins a aquesta data, el producte és segur i, el més important, que conserva totes les seves propietats. Després poden produir-se canvis com el fet que l'aliment sigui més dur, s'assequi, canviï de color, la textura no sigui tan agradable, etc., però continuarà sent segur per a la nostra salut.

Aliments / Foto: Pixabay
Hi ha dues dates: la de caducitat i la del consum preferent / Foto: Pixabay

De fet, en molts casos podem veure aquesta data seguida de la de caducitat. És a dir, que apareguin les dues. Aquesta segona, la data de caducitat, ens diu fins a quin moment el producte pot consumir-se de forma segura. En aquest cas, sí que és millor revisar bé l'aliment abans de consumir-lo o directament tirar-lo. En general, això passa en productes molt peribles, com pot ser la carn. Encara que vegem que el seu aspecte no ha variat o que no presenta una olor forta, la recomanació és rebutjar-lo.

Una llista per memoritzar

Sabent la diferència entre les dates que solen apareixen als productes envasats, repassarem quins són els aliments que es poden consumir de forma segura després de sobrepassar la data de consum preferent.

Iogurt

Un clàssic del qual trobem tantes persones que diuen que "dona igual" que és fàcil pensar que sí que és igual. I això és cert fins a cert punt. Els iogurts naturals es conserven en plenes condicions durant molt més temps. Per la seva part, els ensucrats o de sabors, comencen a perdre propietats abans, encara que pugui creure's que "més industrial, més artificial i més perible". Aquests iogurts poden canviar les seves propietats abans. Per exemple, se solen perdre consistència o canviar el sabor. En aquest cas, el iogurt serà segur per a salut, però no desitjable.

Aliments / Foto: Pixabay
La melmelada és un dels 7 aliments / Foto: Pixabay

Ous

Un ou es considera fresc fins i tot un mes després de la seva posta. De fet, moltes marques han començat a indicar aquesta data i no la que assenyalaria el límit. Aquí, més que comprovar l'etiquetatge, el que marcarà si podem consumir-lo o no són les propietats de l'ou. Si en trencar-lo notem una textura estranya o desprèn pudor (fan una olor tan horrible que l'expressió "ou podrit" s'interpreta com a quelcom realment fastigós), aquest ou ha d'anar directament a les escombraries. Aquí, l'important és que s'hagi emmagatzemat correctament, no la data per si mateixa.

Pa torrat i galetes

En el cas del pa del motlle sol aparèixer floridura amb facilitat, sobretot en climes més humits. Al contrari, les versions seques, per exemple, podran presentar un sabor ranci o ser més durs, però continuen sent segurs.

Refrescos

De nou ens trobem un producte segur, però poc desitjable. Si són en ampolla poden perdre part del gas i si són llaunes, el sabor metàl·lic pot ser massa fort. Però tot és provar-ho abans de tirar-ho. Per un xarrup no passa res.

Arròs o pasta

Hi ha estudis de laboratori que asseguren que un paquet de pasta pot consumir-se sense perill, fins i tot dos anys després del seu envasament, temps que augmenta fins als cinc, si parlem de l'arròs. Això sí, recorda que al laboratori s'ha conservat en una atmosfera molt determinada. Si és a casa, examina bé que no tingui bestioletes abans de cuinar-lo. També és aconsellable provar-ho, perquè potser el sabor a ranci arruïni la teva recepta. Però també hi ha moltes possibilitats que uns mesos després de la data que marca el seu presumpte final, el producte sigui perfecte. No el tiris sense donar-li una oportunitat.

Aliments / Foto: Pixabay
Un paquet de pasta pot aguantar fins a dos anys / Foto: Pixabay

Fruita seca i snacks

Tant les patates fregides com uns cacauets torrats passats de data no són perillosos, però tampoc desitjables, ja que el sabor ranci és molt desagradable. Només amb obrir la bossa ho sabràs. Si fa bona olor, no tinguis cap mena de pena per devorar-los!

Melmelada

El sucre és un bon conservant, per la qual cosa una melmelada pot resistir en perfectes condicions entre dos i tres mesos a la nevera. El truc és intentar no barrejar-la, ja que la contaminació creuada és el seu enemic més important.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!