Segons la piràmide nutricional de la SENC (Societat Espanyola de Nutrició Comunitària), les fruites i verdures formen part dels grups d'aliments a incloure a cada àpat principal, ja que suposen la base d'una alimentació saludable. Però, per què les fruites i verdures són tan importants? Biològicament, el nostre organisme necessita certa quantitat de vitamines i minerals de manera diària, quantitat que ens aporten les fruites i verdures. A més, són riques en fibra (ajuden a tenir una millor digestió), antioxidants, tenen absència de colesterol i ajuden a mantenir el cos hidratat, ja que tenen entre el 75% i el 90% d'aigua.

Les fruites i verdures formen part dels grups d'aliments a incloure a cada àpat principal

"Cal consumir 5 peces de fruita i verdura al dia". Sí, segur que portes escoltant aquest mantra alimentari. És més, pot ser que t'hagi resultat recurrent durant tota la teva infantesa, fins al punt d'assimilar-lo com una veritat absoluta per la seva constant repetició al teu pavelló auditiu.

Taronja
Taronja / Font: Unsplash

Totes i cadascuna de les persones d'aquest planeta semblen tenir clar que el consum d'aliments vegetals té una transcendència important en la dieta. Tanmateix, segurament, molts no tenen clara la importància real d'aquests aliments en el manteniment de la nostra salut.

I és normal, amb el bombardeig constant d'informació poc rellevant a Internet, sol ser molt complicat distingir què és cert i què no ho és. Però, per què són 5 les peces recomanades i no 4 o 6? Aquest dubte matemàtic manté en suspens a més d'un ésser viu, per això analitzarem quina és l'explicació científica que hi ha darrere d'aquest missatge.

La ciència ho deixa clar: les fruites i verdures són indispensables per a una bona qualitat de vida

L'evidència científica no té dubtes sobre aquests aliments vegetals, ja que des de fa molts anys existeixen proves sòlides que donen suport al consum de fruites i verdures de forma diària.

La ingesta de fruites i verdures s'ha associat amb un menor risc de malaltia cardiovascular, mortalitat per totes les causes i diferents tipus de càncer, així com la prevenció de la prediabetis i diabetis mellitus tipus 2, entre altres bondats. Gran part d'aquests beneficis saludables s'atribueixen a la fibra dietètica, però també existeixen indicis que els diferents compostos bioactius que tenen aquests aliments contribueixen notablement per aconseguir aquest potencial saludable i preventiu en el que a malalties es refereix.

Poma|Illa
Poma / Font: Unsplash

Si parlem de quantitats concretes, la majoria d'estudis conclouen que un consum diari entre 600-800 grams de fruites i verdures és la xifra relacionada amb més beneficis saludables. Aquesta quantitat pot quadrar quan parlem de 5 peces de fruita i verdura al dia, on cada peça o ració pot oscil·lar entre els 140-200 grams de vegetals. Tanmateix, el missatge de les quantitats pot arribar a ser confús per la qual cosa mai no està de més pesar la fruita que ens mengem.

I és que moltes persones assimilen la fruita amb engreixar-se. I aquest és un error que hem d'esmentar. No es tracta de les vegades que mengem fruita al dia, sinó de prendre la quantitat correcta.