Els aliments ecològics se solen relacionar amb una millor qualitat del producte i una elaboració més curosa amb el medi ambient. Però no tots els productes que es venguin com a "bio", "eco" o "healthy" són productes ecològics. La producció ecològica ha de seguir una normativa estricta i tots els aliments que realment siguin ecològics han d'anar degudament certificats. Ara bé, és millor un producte, com la llet, si és ecològic? Aquestes són les diferències amb els aliments convencionals.

Què són els aliments ecològics

Segons el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, "la producció agroalimentària ecològica és un sistema de producció d’aliments d’elevada qualitat obtinguts mitjançant les tècniques més respectuoses amb el medi ambient. Aquest mètode de producció no utilitza substàncies químiques de síntesi, com pesticides o fertilitzants, amb l’objectiu d’obtenir aliments naturals, saludables i amb totes les seves propietats nutritives. La producció agroalimentària ecològica està regulada per una normativa de la Unió Europea, que estableix les exigències en el camp de la producció vegetal i animal, l’elaboració i comercialització de productes alimentaris, així com el sistema d’inspecció, la certificació i l’etiquetatge".

Els aliments ecològics estan sotmesos a uns controls molt estrictes, realitzats per entitats de certificació autoritzades i degudament acreditades

"El resultat és que els aliments ecològics estan sotmesos a uns controls molt estrictes, realitzats per entitats de certificació autoritzades i degudament acreditades. A Catalunya, la inspecció i certificació dels aliments ecològics les realitza el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. Per reconèixer un aliment ecològic només cal recordar que aquests s’identifiquen mitjançant els termes ecològic, eco, biològic, bio i orgànic, reservats en exclusiva als aliments obtinguts aplicant aquest sistema de producció". És a dir, que per saber si un producte és ecològic o no, l'únic que hem de fer és mirar si duu el segell oficial a l'etiqueta. Una marca que garanteix l'origen i el tipus d'elaboració del producte.

Logotip ecològic UE / Foto: Unió Europea

Diferències amb els aliments convencionals

Per poder comparar les diferències reals entre els productes ecològics i els convencionals, l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) ha elaborat un estudi en què destaca les següents conclusions:

  • La composició nutricional dels productes ecològics i els convencionals és molt semblant.
  • El contingut de contaminants químics no presenta diferències significatives entre aliments ecològics i convencionals atribuïbles només al tipus de producció.
  • La contaminació microbiològica no presenta diferències significatives en funció del tipus de producció, malgrat que les dades són limitades.

Per tant, pel que fa a seguretat alimentària, els productes ecològics i els convencionals són igual de segurs. Ara bé, la diferència principal rau en la qualitat gastronòmica dels productes i, sobretot, en els valors que hi ha darrere les explotacions ramaderes i hortofructícoles que treballen amb ecològic. La llet n'és un exemple clar, perquè implica canvis importants en la gestió de l'explotació ramadera de vaques, ovelles o cabres respecte de la producció convencional, però hi ha productes ecològics de tota mena, fins i tot vi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!