Amb l'arribada del bon temps, moltes persones busquen begudes refrescants i naturals per combatre la calor. A Catalunya, hi ha una tradició poc coneguda fora de les seves fronteres, però molt apreciada en algunes llars rurals: el xampanyet de saüc. Aquesta beguda, també anomenada cava de saüc, és una preparació escumosa, casolana i lleugerament fermentada que s'elabora amb ingredients senzills i a l'abast de qualsevol: aigua, sucre, llimona, vinagre i les flors del saüc, un arbust molt comú al paisatge català, especialment a prop de masies, camps i rieres. Encara que el nom soni sofisticat, es tracta d'una recepta humil, tradicional i molt refrescant, perfecta per als dies més calorosos de l'estiu. No porta gairebé alcohol i pot preparar-se fàcilment a casa, per això cada vegada guanya més adeptes entre els qui busquen begudes naturals, saludables i amb història.

Una de les begudes més fresques i tradicionals de Catalunya

El secret d'aquesta beguda està en les flors de saüc, que es recullen a primera hora del matí, quan els seus llevats naturals són més actius. Aquestes flors tenen un aspecte delicat i una aroma molt particular, a més de reconegudes propietats medicinals. Després de recollir-les, és important netejar-les bé per eliminar restes de terra o petits insectes. El següent pas consisteix a preparar una barreja en un recipient, preferiblement de vidre o acer, amb les flors, aigua, rodanxes o suc de llimona i una mica de vinagre, que pot ser de vi o de poma. La barreja ha de macerar entre cinc i nou dies, bé coberta amb un drap net o una gasa. Durant aquest temps, convé remoure-la de tant en tant per afavorir la interacció dels ingredients.

terra blog xampany de sauc 2
Xampanyet de saüc

Amb el temps, aquesta beguda adquireix un sabor suau, floral i una mica àcid

Passat aquell període, s'inicia la segona fase: la fermentació. El líquid començarà a enterbolir-se lleugerament i podrien aparèixer petites bombolles, senyal que el procés va per bon camí. Llavors, es filtra i s'embotella en vidre, tancant bé les ampolles i deixant-les reposar entre una i tres setmanes en posició horitzontal. A mesura que passa el temps, el xampanyet desenvolupa una fina efervescència i un sabor suau, floral i una mica àcid, molt característic. Si no es vol consumir de seguida, es pot guardar a la nevera per frenar la fermentació, però l'ideal és servir-lo bé fred, en copa de cava, i gaudir-ne com ho feien abans: lentament, en bona companyia, i amb la sensació d'estar bevent un trosset de la tradició catalana.

terra blog xampany de sauc
Flors de saüc

El xampanyet de saüc no només és una beguda refrescant, també és un exemple de com la tradició popular pot oferir-nos alternatives naturals i sostenibles als productes industrials. La seva elaboració connecta amb el ritme lent de les estacions, amb l'observació de la naturalesa i amb el respecte pels ingredients locals. En un moment en què cada vegada valorem més l'artesanal i l'autèntic, recuperar aquesta recepta ancestral és gairebé un acte de resistència davant la pressa i l'estandardització. I malgrat que molts encara no la coneguin, els qui la proven solen quedar sorpresos pel seu sabor, la seva lleugeresa i el seu caràcter únic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!