Els pobles i ciutats de la província de Barcelona són ideals per fer turisme de proximitat, conscient i sostenible, i hi trobaràs una oferta molt diversa d’activitats gastronòmiques i d’enoturisme per satisfer els paladars més exigents.
Regió Mundial de la Gastronomia
Res millor que una experiència enogastronòmica de primera per gaudir d’una escapada i assaborir el territori, entre vinyes o en un restaurant acollidor.
Catalunya és enguany la Regió Mundial de la Gastronomia, i a la província de Barcelona el que et resultarà més difícil serà escollir entre una cuina casolana tradicional amb productes singulars i de proximitat i una cuina innovadora de la mà de xefs reconeguts internacionalment.
Visitar els productors que assorteixen restaurants i fondes del territori amb productes locals de qualitat, conreats i elaborats amb molta cura, és una experiència que no hauries de perdre’t.

Enoturisme de qualitat
Fins a tres denominacions d’origen autòctones ––DO Penedès, DO Alella i DO Pla de Bages–– ofereixen visites als seus cellers i activitats de tast o de maridatge per viure experiències úniques d’enoturisme. Contemplar les vinyes i la posta de sol fent un tast de bons vins és una manera excel·lent de connectar amb la terra i assaborir els plaers senzills de la vida.
La DO Penedès i els seus dos cors: Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca. Territori vinícola des dels temps dels fenicis, aquesta denominació d’origen és la més extensa de Catalunya i es troba a només 40 minuts de Barcelona! És la que té més cellers i una oferta d’activitats enològiques en concordança amb la seva rellevància.
La DO Alella és la més petita. La seva reduïda extensió ha fet que els productors locals es concentrin en l’elaboració de vins de molta qualitat. Ja a l’època del Modernisme els blancs d’Alella eren els preferits per la burgesia catalana.
El paisatge és el gran protagonista de la DO Pla de Bages, un territori vitivinícola on s’alcen les formacions tan impressionants com Montserrat, les serres de Castelltallat, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el massís del Pedraforca.
10 propostes imprescindibles per gaudir de la gastronomia i l’enoturisme a les comarques de Barcelona
1. Rutes del vi de Barcelona: Ben a prop de Barcelona pots gaudir de tres zones vinícoles amb denominació d’origen: DO Penedès, DO Alella i DO Pla de Bages.
2. Les tines de pedra seca: A la DO Pla de Bages trobaràs formant part del paisatge les tines de pedra seca, un patrimoni rural històric únic per conèixer com es feia el vi en temps passats.
3. Descobreix com es conreen i s’elaboren els millors productes locals: Fes una ruta per conèixer diferents productors de les comarques de Barcelona que pots visitar i amb qui pots fer tallers i tasts. Un taller de fuets a Osona o seguir la ruta de la llet pel Lluçanès són només algunes de les moltes opcions.

Taller de fuets a Vic. Foto: Josep Cano/ Diputació de Barcelona
4. Oleoturisme, paisatges i experiències a través de l'oli: Viu experiències úniques coneixent i degustant olis de qualitat a les comarques de Barcelona. Trobaràs experiències d’oleoturisme a l’Anoia, al Bages, al Baix Llobregat, al Vallès Occidental i al Vallès Oriental.
5. Els misteris de Sant Benet. Món Sant Benet és el conjunt patrimonial, d’oci i gastronomia del Bages, on podràs gaudir de la cultura, d’un centre i d’un laboratori culinari únics, de productes alimentaris autòctons i, fins i tot, d’un restaurant amb estrella Michelin.
6. El Mercat del préssec d’Ordal. Els dissabtes i diumenges de juliol i agost, el Mercat del préssec d’Ordal s’ubica a la plaça Subirats de Sant Pau d’Ordal, a l’Alt Penedès, i facilita l’intercanvi comercial directe entre els productors d’aquest fruit exquisit i els amants de la qualitat al paladar.
7. Gastronomia amb consciència. Les comarques del Bages i l’Anoia són eminentment agrícoles i ramaderes. D’uns anys ençà, diferents agrupacions de productors i cuiners han recuperat la gastronomia elaborada amb productes autòctons, una cuina amb consciència i de proximitat.
8. La Malvasia de Sitges. El Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) és un espai patrimonial únic, en ple cor de Sitges, al Garraf, que valora la història, els relats i les curiositats d’aquesta varietat de raïm.
9. Visita les llotges de peix. Vilanova i la Geltrú, al Garraf, i Arenys de Mar, al Maresme, tenen llotges on cada dia hi arriba, directament de les barques, peix i marisc acabat de pescar, i on podràs observar una subhasta tradicional.

10. Miravinya, ruta de miradors: Fes amb calma una ruta en cotxe recorrent els 10 miradors Miravinya, on història, paisatge i vinyes et faran gaudir del Penedès.
Trobaràs aquestes i moltes més propostes a Barcelona és molt més.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el setembre de 2015, i que formen part de l’Agenda global 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.