Situat a la cantonada Sepúlveda amb Entença, l'Enigma és l'Albert Adrià, i viceversa. I Lionel Messi, exjugador del Futbol Club Barcelona, ho sap, ho coneix i li agrada endinsar-s'hi. El restaurant Enigma, que té una estrella Michelin, ofereix una cuina inspirada en els productes de temporada i disposa d'un menú degustació de 25 plats a un preu de 220 euros per comensal, amb IVA inclòs i sense beguda, convertint l'espai en un els més únics de la capital catalana. Això sí, si Messi es va enamorar de la cuina de l'Enigma o hi tornarà pròximament es quedarà, doncs, en un enigma.

Nascut el 2017, Enigma és una de les darreres creacions del xef català. Ara bé, tot i que va obrir portes ara fa sis anys, Enigma va estar tancat durant més de dos anys per la pandèmia. El juny del 2022, però, va apujar de nou les persianes, renovant-se i reformulant tota la seva carta.

En aquest nou camí després de la reobertura queda poc de l’anterior Enigma. Han buscat la fórmula ideal perquè els comensals puguin viure una experiència gastronòmica diferent

A Enigma trobaràs una cuina inspirada en els productes de temporada. Això sí, aplicant el coneixement i el bagatge de més de 35 anys d’experiència on la tradició i la innovació van agafats de la mà en benefici del mateix producte. És per això que el seu menú és estacional i canviant. Tot plegat en un espai únic i luxós. Ideada per l’estudi d’arquitectura, RCR Arquitectes representa un exemple de les exigències tradicionals de l’arquitectura, la bellesa física i espacial juntament amb la funció i l’artesania. RCR ha creat un espai local i universal alhora. Tot al seu interior, la il·luminació, el mobiliari, les formes i els materials amb què ha estat construït són únics.

Tot el menú al detall: alerta a la vintena de passis

A partir del passat 6 de març, Enigma va deixar de tenir carta i va evolucionar a un menú degustació d’uns 25 passis a un preu de 220 € sense begudes (IVA inclòs). És un menú creat mes a mes sobre el cicle estacional dels productes que tothom pot trobar als mercats, als quals se'ls aplica tot el coneixement tècnic del qual gaudeixen a la cuina de l'Enigma. Busquen no sols la qualitat del producte sinó també la qualitat de les idees. El nombre de plats pot variar entre 20 i 25 en funció del mes.

El menú degustació es presenta amb 6 plats efímers. Aquests són un Earl grey i llimona, Maduixa blanca i mozzarella, Alfàbrega i festuc Taronja i wasabi, Blat i chiles i Mezcal i llima. 12 tapes encapçalen la següent estació d'aquest trajecte enigmàtic: Calamar i caviar, Nap daikon, Favetes i moixernó, Tapioca i garotes, Pollastre i coco, Pèsols i mozzarella, Carxofa i koji, Alfàbrega i tomàquet, Wagyu i foie gras, Espàrrec i bacallà, Tinta de calamar i Verat. L'Enigma vol donar (o vendre) gat per llebre, o això s'intueix pels següents plats: Kálix i llebre, Llebre i anxova i Endívies i llebre. Ja endinsant-nos en les postres, però sense tocar-les plenament, apareixen el Tamago i el Formatge payoyo i mel. Un trident format per Shiso i taronja, Llet i maduixetes i Xocolata són les postres que tanquen aquest espectacular i singular menú.

Descobrint el xef Albert Adrià, creador de l'Enigma

La seva trajectòria gastronòmica comença principalment de la mà del seu germà, Ferran Adrià, que és també considerat un dels xefs més importants del paràmetre nacional i instigador de la revolució al món de la gastronomia. Tot i que els seus pares li van ensenyar a estimar la cuina, va ser precisament ell qui va consolidar l'interès vocacional d'Albert Adrià per tot allò relacionat amb el món culinari.

👉 Albert Adrià: "Vaig a totes i vull que l'Enigma sigui un referent dins de la cuina mundial"
 

En una entrevista a ElNacional.cat, Albert Adrià es defineix com un xef "no creatiu". "No tinc la força, no tinc els diners ni el temps; puc fer aportacions, petits detalls. Però, a part, també s’ha de dir que la revolució no pot ser cada dia. Nosaltres vam estar en el moment just, en el lloc just. El canvi dels vuitanta als noranta potser torna a passar d’aquí a trenta anys; o no, no m’agrada jugar a ser endeví", declara.

El creador de 41°, Tickets, Pakta, Bodega 1900 i Niño Viejo desemmascara les cuines mundials. "Hi ha cuines emergents de països que no es tenen tant en compte, com els Estats Units o Austràlia. Hi ha cuines que són consagrades, on has de mirar tant sí com no, com poden ser Sud-amèrica i Centreamèrica. Mèxic, el Brasil, el Perú són tres països que tenen una cuina consagrada amb grandíssims professionals i avui en dia els has de tenir en compte", assenyala. "Evidentment, a Europa, la cuina nòrdica; la cuina de sempre, que seria la cuina espanyola, italiana i francesa; cuines més interessants i més desconegudes, com la de la conca mediterrània, la libanesa o la turca; o les sempre interessants com l’asiàtica, la japonesa i, per mi personalment, la xinesa", subratlla el xef de l'Enigma.