L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) i El Nacional us oferim aquest 2022 un seguit de nous clips audiovisuals que publicarem setmanalment amb la iniciativa compartida d'“Els Acadèmics”. Un projecte on els membres de l’ACGN es podran donar a conèixer, amb un to més didàctic i distès tots aquells aspectes de la nostra gastronomia i de la nostra cultura catalana. 

Aquesta setmana, continuem amb el testimoni de Jordi Montaña, acadèmic i membre de la Taula Directiva de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. Montaña és professor catedràtic emèrit d’ESADE, Universitat Ramon Llull i president del FAD, Foment de les Arts i el Disseny.

Jordi Montaña (1)

A més, Montaña també ha estat rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya del 2010 al 2018 i ha exercit com a professor visitant d’universitats d’arreu del món. Actualment, és el vicepresident primer de la Xarxa Vives d’Universitats, membre de la Junta Directiva del Centre de Cultura i secretari del Col·lectiu LAUDE de rectors estats de Catalunya. El membre de la taula directiva de l'ACGN, és consultor d’empreses privades i públiques i té nombroses publicacions científiques i de divulgació. Recentment, ha estat nomenat director científic del Centro de Estudios de ANDEMA.

A continuació, en aquest segon clip del 2022, Montaña ens parlarà sobre el disseny i la seva vinculació amb la gastronomia. 

L'acadèmic exposa des del Foment de les Arts i el Disseny (FAD) -d'on n'és el president-, la relació que té el disseny amb la cuina d'arreu del món, i és que "tot el que ens envolta està dissenyat i pensat per algú". Igual passa amb la cuina i amb els plats que ens mengem, que algú, algun dia, els va  pensar, formar o dissenyar per trobar les millors combinacions possibles. 

Davant la copoteca, una exposició de 101 copes, Montaña, explica com s'ha evolucionat i des de com temps enrere, l'acte primitiu del menjar ha evolucionat en convertir-se en tota una experiència, al voltant de la taula, amb uns estris, espais i utensilis que l'identifiquen i ens agrupen per passar les millors estones.