Coincidint amb el Dia Mundial de l’Alimentació, el pròxim diumenge 16 d'octubre, i seguint amb les accions per commemorar el Dia Internacional de Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, celebrat el passat 29 de setembre, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conjuntament amb la Plataforma 'Aprofitem els Aliments', el Banc d’Aliments de Lleida i la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, ha organitzat un Dinar d’Aprofitament a Lleida. L'objectiu, sensibilitzar la població sobre el valor dels aliments, la prevenció del malbaratament alimentari i l’aprofitament alimentari. Aquest esdeveniment se celebra en un context en què la transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles és a l’agenda política i mediàtica mundial. El dinar tindrà lloc el pròxim dissabte 15 d’octubre a la plaça de la Catedral de Lleida. Una festa on se celebrarà la recuperació d’aliments que, malgrat trobar-se en perfectes condicions per al consum, han quedat fora del circuit comercial i que, per aquesta raó, anaven a ser descartats. Aquesta acció obre un espai per convertir la consciència en acció i on la ciutadania és protagonista activa del canvi perquè ajuda a convertir aquests aliments en un àpat nutritiu i deliciós.

2ª Marató d’Espigolades #JOESPIGOLO
Marató d’Espigolades #JoEspigolo

Tot un repte gastronòmic

El repte serà servir al voltant de 400 àpats cuinats in situ en una cuina instal·lada a peu de carrer, a la plaça mateix. L’àpat es durà a terme amb l’ajuda d’un equip de cuina format per més de 40 persones voluntàries. La recollida d’aliments es farà de dues maneres diferents. D’una banda, amb espigolades urbanes de les parades dels mercats locals i dels comerços del voltant. I, de l’altra, amb espigolades rurals per recollir el producte que queda al camp un cop feta la collita. Al llarg de tot el matí, l’equip cuinarà i prepararà l’àpat. A la una del migdia, just abans del dinar, es farà l’acte d’inauguració amb la benvinguda del director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia i Tresánchez.

2ª Marató d’Espigolades. Sota el hashtag #JOESPIGOLO
Marató d’Espigolades #JoEspigolo

Segona Marató d'Espigolades

Busquem solucions per canviar el destí d'aquests productes, Ada Parellada

Per als qui vulguin participar també en una espigolada a altres indrets de Catalunya, la Fundació Espigoladors organitza, amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el diumenge 16 d’octubre al matí, la 2a Marató d’Espigolades. Sota el hashtag #JOESPIGOLO; es realitzaran tres espigolades populars simultànies a les zones agrícoles del Parc Agrari del Baix Llobregat, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera i del Camp de Tarragona, on l’entitat desenvolupa habitualment les seves accions d’espigolament.

Marató espigoladors
Marató d’Espigolades #JoEspigolo

Les espigolades, que preveuen la participació d’una cinquantena de voluntaris i voluntàries, comptaran també amb la presència d’ambaixadors mediàtics com el cuiner Arnau Paris (guanyador del concurs Masterchef), la xef sostenible Ada Parellada i la meteoròloga Mònica Usart, que ajudaran a ampliar l’abast de les jornades, a banda de representants institucionals que assistiran també a l’esdeveniment.

"Les espigolades tenen l'objectiu de recuperar aliments amb molt de valor i sensibilitzar a la ciutadania que hi ha un volum inacceptable d'aquests que no arriben al mercat i es llencen. Malbaratar no està dins dels nostres plans. Busquem solucions per canviar el destí d'aquests productes", explica Ada Parellada.  

Per a dur a terme la inscripció a alguna de les tres espigolades populars, els voluntaris ho podran fer a través del seu web.