Començaré aquesta peça admetent un secret. Qui no s'ha despertat a altes hores de la nit amb un soroll a la panxa eixordador i ha devorat, d'amagatotis, unes rajoles de xocolata? Sí, també acostuma a passar el mateix amb una bossa de patates o el fuet, en soc conscient. Però penso que la xocolata és l'aliment que més aglutina i millor representa aquest desig efervescent i descontrolat cap a un aliment. Per esmorzar amb pa, com a postres, per prendre'n un mos abans d'anar a dormir... Les excuses són infinites, però la dolçor i exquisidesa de la xocolata bé s'ho mereix i, per això, com no podia ser d'una altra manera, gaudeix d'un dia en què es converteix en la protagonista gastronòmica arreu del món. I és que cada 13 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Xocolata.

Dia Mundial de la Xocolata: quanta en mengem cada any?

Davant la pregunta de si ens agrada la xocolata, la resposta, en la majoria d'ocasions, és sempre la mateixa: sí. Segons les dades de l'Informe Anual 2022 elaborat per Produlce, de mitjana cada persona a l'Estat consumeix 5,5 kg de cacau i xocolata cada any, un 30,1% del total del sector. Aquest dolç, que amb el pas dels anys s'ha consolidat com un producte artesanal amb una clara aposta innovadora, ho consumim de diferents maneres. A la majoria dels casos, un 35,2%, optem per la rajola de xocolata, la de sempre, però en un 22,4% també ens decantem per prendre'l soluble o a la tassa. El seu consum en forma de bombó suposa el 18,2%, i en format snack el 12,2%. El restant 12% el prenem com a crema d'untar.

xocolata tipus (1)
La xocolata es presenta en diferents tipus, colors i formes / Foto: Pixabay

Tots els tipus de xocolata que existeixen

El trident clàssic

Comencem per allò que tothom coneix i que tots hem tastat: la xocolata negra, la xocolata amb llet i la xocolata blanca. Són els tres tipus que es poden trobar amb més facilitat, sobretot els dos primers i els qui ofereixen un ventall d'opcions més ampli. Els més joves o els qui encara no tenen un paladar més entrenat opten per l'opció de la llet, deliciosa i increïblement addictiva. Ara bé, la xocolata negra és la preferida dels amants del cacau.

trident xocolata
El trident de la xocolata: blanca, amb llet i negra / Foto: Pixabay

Es considera negre a partir d'un percentatge del 43% del total de la matèria de la rajola, tot i que n'hi ha de fins a un 90%. Com més alt sigui el tant per cent de xocolata, més amarg serà el seu sabor. A més, aquest tipus de xocolata és més sa, ja que té menys quantitat de sucres i greixos i amb molt poquet ja pots satisfer la gana, el que fa que estalviïs menjar-ne grans quantitats. La seva composició està formada per cacau, llet, mantega, sucre i edulcorants. Cal destacar que el seu sabor és de gran intensitat, similar a la que té la xocolata negra. Tot i això, hi ha un debat sobre si s'hauria de considerar una xocolata, ja que és l'únic tipus que no porta cacau en pols.

Xocolata robí

Realment, la xocolata robí és una varietat de xocolata blanca que s'anomena així pel seu color rosat. S'elabora amb un 15% de mantega de cacau sense fermentar i normalment procedeix de Costa de Marfil. Gràcies al seu aspecte és molt útil en la decoració de rebosteria. Encara que el seu descobriment va succeir fa ja alguns anys i es va presentar en l'àmbit mundial a la Xina el 2017, és ara quan comença a arribar al gran públic a través d'apostes atrevides de confiters, cuiners amb estrella Michelin i dolces ments inquietes.

xocolata rosa
La xocolata rosa és una varietat de la blanca / Foto: Unsplash

Callebaut ja el comercialitza en llavors o gotes, en format de 2,5 i 10 quilos. Fins al moment s'han creat el gelat Robí, la crema de mantega rosa, gofres, "eclairs", pralinés, bombons... i segur que veurem molts més productes.

Xocolata amb fruits secs i d'altres condiments

Totes les xocolates es poden incloure altres matèries primeres en determinada quantitat màxima, és a dir, que els productes de xocolata anteriorment definits es poden barrejar amb altres ingredients. El rei d'aquest maridatge són els fruits secs, però també hi trobem xocolata amb fruites dessecades o confitades, amb galetes o altres ingredients cruixents.

Xocolata semidolça

La xocolata semidolça conté almenys un 35% de sòlids de cacau, però no hi ha directrius oficials que regeixin el que es pot anomenar 'semidolç'. La xocolata d'aquesta mena es troba entre la xocolata agredolça i la xocolata negra dolça. Aquest tipus de xocolata s'utilitza més habitualment per coure, però és important seguir la recepta per determinar si requereix xocolata semidolç, agredolça o per coure.

Xocolata sense sucre

La xocolata sense sucre és tal com el seu nom indica. És un licor de xocolata pur, fet simplement de grans de cacau molt. També es coneix com a xocolata per coure, perquè no està pensada per al seu consum. En canvi, és millor quan s'utilitza al forn o a la cuina i es combina amb altres ingredients perquè tingui millor gust. Contràriament a la creença popular, la xocolata pura no té molt bon gust. No obstant això, dona un sabor profund i exquisit a les receptes de xocolata i és la base de la majoria dels altres tipus de xocolata.

Cacau en pols

El cacau en pols també es compon de cacau 100% sense sucre, però s'ha extret la mantega de cacau. El cacau en pols també és molt amarg, però s'utilitza habitualment en receptes. És un ingredient útil perquè es barreja fàcilment amb masses i arrebossats sense haver de fondre i controlar la xocolata.