Quants plats deuen existir? Milers i milers, segurament. Ara bé, som conscients que hi ha un Olimp gastronòmic amb unes receptes que ho peten per damunt de la resta. Un exemple seria la paella, ja que és un plat internacionalment conegut i extensament deliciós per a tots els paladars. Per no parlar de les varietats que ofereix, fent més fàcil que sigui un producte llaminer per a totes les persones. Doncs bé, aprofitant que aquest dimecres 20 de setembre és el Dia Mundial de la Paella, et portem 4 curiositats que desconeixes d'aquest producte.

Dia Mundial de la Paella: totes les curiositats

El Dia Mundial de la Paella és un reconeixement al plat més universal de la gastronomia de València i un dels més famosos de Catalunya i de tot l'Estat. Un dia en què es comparteix aquest gran plat amb la resta del món per celebrar, més enllà de receptes i ingredients, la internacionalitat de la paella. Un àpat d'origen valencià humil que ha traspassat totes les fronteres. Amb vuit milions de cerques anuals a internet, que el converteixen en el 4t plat més important del planeta.

Per què se celebra el 20 de setembre?

Molts cops ens preguntem la intencionalitat amb què es fixen les dates per celebrar el dia mundial d'alguna cosa. En aquest cas, però, hi ha una raó al darrere. S'ha escollit el 20 de setembre per commemorar la paella, coincidint amb la sega de l'ingredient principal amb què s'elabora: l'arròs. La iniciativa parteix de l'Ajuntament de València i altres entitats locals valencianes.

L'origen de la paella

La paella és un plat molt típic i estès arreu del món, però que parteix d'uns orígens molt humils. Originalment, la paella era un plat campestre que els camperols valencians preparaven amb ingredients disponibles a la regió, com ara arròs, conill, caragols i verdures. Amb el temps, la paella ha esdevingut més versàtil, i s'han creat nombroses variacions basades en ingredients regionals i preferències personals. La història explica que la tradicional recepta de la paella va sorgir als segles XV i XVI a les zones rurals de la ciutat portuària de València. Els pastors i pagesos del lloc preparaven aquest menjar perquè unien els productes que tenien al seu abast i era fàcil de preparar.

Els ingredients bàsics de la paella

La recepta tradicional de paella inclou els ingredients següents:

  • Arròs: s'utilitza arròs de gra curt, com l'arròs bomba, que absorbeix bé els sabors sense tornar-se massa tou.
  • Oli d'oliva: per daurar els ingredients i donar gust a l'arròs.
  • Sofregit: una barreja de ceba, all, pebrot vermell i tomàquet, cuinada lentament a l'oli d'oliva per crear una base de sabor.
  • Brou: en general, s'utilitza brou de pollastre o peix, depenent de la variant de paella que es prepari.
  • Espècies i herbes: safrà, pebre vermell, romaní i de vegades, julivert, s'utilitzen per assaonar la paella.
  • Ingredients proteics: els ingredients varien segons la variant de paella. Poden incloure pollastre, conill, marisc, xoriço, caragols o fins i tot verdures

Un èxit a les taules i a internet

Original Paella duu a terme des del 2014 un estudi basat en la recollida de dades sobre el posicionament i la recerca dels plats i receptes més buscats a internet. Tot i que podrem veure aviat els resultats complets d'aquesta anàlisi, Original Paella avança que el volum de cerques del 2022 supera els 18,5 milions a tot el món, cosa que indica que des del 2014, la cerca per la paraula paella ha augmentat un 276% el seu volum de cerques.