Pensa en el primer glop de cervesa que vas beure a la teva vida. No et va sortir un ecs de pur fàstic? Tanmateix, avui dia no és precisament això el que sents quan organitzes unes canyes entre amics. Per entendre aquest fenomen, cal remuntar-se a la infància. "Hi ha una explicació vital", remarquen experts sobre el comportament alimentari. De seguida als humans els agrada tot allò que és greix i que és dolç, ja que són sabors que ens ajuden a créixer. Però rebutgem el que és amarg, ja que aquest sabor sol estar associat a aliments tòxics o no aptes per al consum, emfatitzen els científics en diversos estudis.

Dia Mundial de la Cervesa: les claus de l'èxit

Aquest divendres 4 d'agost és el Dia Mundial de la Cervesa, com cada primer divendres del mes d'agost. El cap de setmana ja és aquí i tocar fer-se una pregunta cada cop més freqüent: quina cervesa degustaràs aquest cap de setmana? Ara totes les trobades socials les reguem amb aquest nèctar de llúpol i ordi. Però si mirem enrere, quan provem el nostre primer glop de cervesa, tots recordarem el fàstic i la incomprensió. Com podia agradar aquella beguda amarga a tots els adults? Tot plegat té la seva explicació. Vegem quines són les principals raons per les quals ens encanta la cervesa.

Sentim trencar la bombolla al got de cervesa, però el gust pels sabors amargs és après. Això explica per què quan vam provar per primera vegada la cervesa a (gairebé) ningú no li va agradar. I una cosa semblant passa amb el vi, el te o el cafè. Fem un viatge a la infància. Als nens els encanten els aliments grassos i els tornen bojos els dolços. Aquests sabors els ajuden a créixer i desenvolupar-se físicament. En canvi, rebutgen les coses amargues, ja que s'acostuma a associar aquests trets a tot l'oposat.

cervesa social
El component social de la cervesa és un altre dels factors / Foto: Pixabay

Aquesta amargor característica de la cervesa es deu al llúpol, però no és un sabor que abundi massa a la cuina moderna i no estem avesats a degustar-lo. A més, beure alcohol ens produeix una sensació de calor que pot desconcertar els sentits si no hi estem acostumats. En altres paraules: ens agrada la cervesa perquè hem après que ens agradi. Bàsicament, el nostre sistema gustatiu es transforma i aprenem a gaudir d'un altre tipus de sabors. Però aquesta no és l'única raó per la qual ens agrada la cervesa.

Ens agrada la cervesa perquè hem après que ens agradi. Bàsicament, el nostre sistema gustatiu es transforma i aprenem a gaudir d'un altre tipus de sabors. Però aquesta no és l'única raó per la qual ens agrada la cervesa

L'alcohol té un efecte relaxant i, quan es beu amb moderació, desperta una agradable sensació de benestar. Amb el temps acabem associant la cervesa amb aquesta sensació. Quan donem el primer glop, el nostre cervell allibera dopamina, produint un efecte agradable i alliberador. D'altra banda, les begudes amargues solen contenir components psicoactius que generen addicció als consumidors. Alguns exemples serien la cafeïna del cafè, l'alcohol de la cervesa o el vi i, en grau més baix, la teïna del te. Com més bevem aquestes begudes, més ens agraden, en part, per la sensació mental de recompensa que ens aporten. Les persones que prefereixen begudes amargues solen tenir més propensió genètica a cedir davant de substàncies addictives.