El setembre és el mes per excel·lència de la tornada a la rutina, a les extraescolars i a les activitats de cap. En aquest darrer aspecte, la gastronomia hi té molt a veure. I, tot i que a l'estiu el sector culinari ha continuat al peu del canó, el ritme frenètic de la gastronomia torna a les vides de tots nosaltres i de Catalunya. Per sort, no cal ni dir-ho. Aquest cap de setmana de setembre hi ha un llistat enorme amb programacions, festes i actes repartits per tot el territori. A continuació, et detalles totes les activitats gastronòmiques entre el 15 i el 17 de setembre.

Fires gastronòmiques 15, 16 i 17 de setembre

Fira del Vi Costa Brava

Els dies 15, 16 i 17 de setembre se celebrarà a Palafrugell la Fira del Vi Costa Brava, hereva de les 41 edicions passades de la Fira de Vins i Caves de Catalunya a la Costa Brava. Durant aquests tres dies l’espai de la Plaça de Can Mario de Palafrugell es convertirà en la capital dels vins i escumosos de Catalunya. És des de l’any 1981 que la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre organitza la fira. Es podran degustar prop de cent referències de més de seixanta cellers procedents de totes les denominacions d’origen i zones qualificades catalanes, amb un important pes específic dels vins de la DO Empordà. L’horari de la Fira del Vi Costa Brava és divendres i dissabte al vespre (19.00 h a 23.00 h) i diumenge al migdia (12.00 h a 15.00 h).

📍 Palafrugell

📆 15, 16 i 17 de setembre

Jornades Gastronòmiques de l'Arròs d'Amposta

Del 15 de setembre al 15 d’octubre, Amposta celebra les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs. Restaurants d’Amposta i del Poble Nou del Delta ens ofereixen menús especials amb aquest popular cereal com a ingredient protagonista. Gaudeix d’una gastronomia de temporada, arrelada a un territori i la seva gent. Gaudeix dels sabors i aromes únics d’Amposta.

📍 Amposta

📆 Del 15 de setembre al 15 d'octubre

Festa de la Verema i el Vi de Verdú

Els pròxims 16 i 17 de setembre a Verdú celebren la 33a Festa de la Verema i el Vi de Verdú. La Festa de la Verema i el Vi de Verdú és el lloc perfecte per descobrir el món del vi. Els visitants podran degustar gran varietat de vins, acompanyats de tapes, aprendre els processos de producció, la tradició del vi a la subzona de la Vall del Corb, gaudir de la música en directe i altres activitats culturals, en un entorn immillorable com és el Castell de Verdú.

📍 Verdú

📆 16 i 17 de setembre

Festa de la Patata de Prades

La Festa de la Patata dona el tret de sortida a l’inici de la campanya de la recol·lecció. Se celebra des de 1990  i sempre el diumenge següent a l’11 de setembre. És el moment ideal per degustar la patata de Prades: nova, tendra i preparada de diferents formes. Un producte d’una qualitat especial que li ha valgut la denominació IGP (Indicació Geogràfica Protegida).

📍 Prades

📆 17 de setembre

Festa del Most a Sant Quirze del Vallès

El diumenge 17 de setembre, Sant Quirze del Vallès acollirà una nova edició de la Festa del Most. Tindrà lloc com és habitual als exteriors de la Masia Can Barra. La jornada començarà a les 9.30 hores amb un esmorzar de pagès obert a la ciutadania per donar pas a la trepitjada de raïm, que començarà a les 10 hores, en què els nens i les nenes que s’hi acostin aprendran a realitzar tot el procés d’elaboració del vi com es feia abans, amb l’ajuda de voluntaris i voluntàries del Grup d’Investigació i Història.

📍 Sant Quirze del Vallès

📆 17 de setembre

La Cuina del Bolet del Berguedà

Ves per on, a la Senyora Natura li ha donat la gana d’atorgar al Berguedà el privilegi dels bolets. De fet, durant tot l’any n’adorna els boscos perquè els procurin plaer astronòmic; però és a la tardor quan en regala més i de més variats. Per això els restaurants de la comarca aprofiten l’avinentesa per elaborar una mostra de la cuina del bolet de tot el que pot arribar a donar la nostra cuina. Des de les preparacions més tradicionals, sàvies i arrelades al país, fins a les combinacions més creatives. Tot un univers de gustos, flaires i matisos boletaires que podeu tastar del 15 de setembre al 15 de novembre.

📍 Berguedà

📆 Del 15 de setembre al 15 de novembre

EbreBeer, mostra de cervesa artesana a Tortosa

Tortosa celebra una nova edició de l'EbreBeer, la Mostra de Cervesa Artesana. El setembre és un mes especial, l'estiu acaba i toca tornar a la rutina, i com això sempre costa una mica, un any més, torna aquesta fira que té com a principal objectiu promoure i donar a conèixer la cervesa artesanal, oferint als visitants l'oportunitat de degustar una àmplia varietat de cerveses elaborades per experts. L'EbreBeer a Tortosa és una oportunitat per als amants de la cervesa d'explorar i gaudir de la creixent escena de la cervesa artesanal a Catalunya.  Gaudeix d'un ambient festiu únic que no et pots perdre!

📍 Tortosa

📆 16 de setembre

Fira del Bolet a Setcases

Setcases celebra una nova edició de la Fira del Bolet, La Cuina del Bolet! Aquesta fira és una oportunitat per als amants dels bolets i la gastronomia per gaudir d'una gran varietat de bolets i productes relacionats amb els bolets, així com per conèixer la cultura i la tradició d'aquest municipi. Ningú no sap gaire qui són els experts en bolets, aquells que donen lliçons magistrals, els savis en veritables tòpics que són capaços d'augurar si se'n faran o serà un mal any, si seran corcats o no, si les llunes seran favorables o si les pluges arribaran abans de temps. Paral·lelament, també s'ha preparat un munt d'activitats. No t'ho perdis!

📍 Setcases

📆 16 i 17 de setembre

Fira de Carabasses Gegants a Sidamon

Arriba una nova edició de la Fira de Carabasses Gegants a Sidamon. Comptarà amb una exposició de peces artesanes amb carabasses gegants, paradetes de productes artesans de proximitat, jornades tècniques i tallers gastronòmics sobre la carabassa i altres hortalisses, i molt més! Les carabasses gegants són carabasses de mida extraordinària que es cultiven i es preparen especialment per a aquesta fira, aquestes carabasses poden arribar a tenir dimensions impressionants. El Parc del Canal es transforma en una exposició a l'aire lliure d'aquestes carabasses, i les persones venen de tot arreu per a veure les espectaculars creacions i gaudir de l'ambient festiu.

📍 Sidamon

📆 16 i 17 de setembre

12a Fira de la Vinyala

Òdena tornarà a gaudir de la Fira de la Vinyala, en la que es podrà gaudir del tast d’aquesta varietat de caragol i productes de proximitat i KM0. La vinyala és la varietat de caragol més apreciada culinàriament a Òdena i a la comarca de l’Anoia. Aquesta varietat, també anomenat caragol de les vinyes ha pres la denominació peculiar i pròpia de vinyala i forma part de l’entorn natural del territori. La Fira ofereix una proposta gastronòmica de qualitat amb la modalitat de degustació a càrrec de restaurants acreditats i de qualitat i de la Confraria de la Vinyala. L'oferta es complementa amb postres, cervesa, vi i cava elaborats a Òdena.

📍 Òdena

📆 17 de setembre

Nit de Verema: Gastronomia i música entre vinyes

En el marc de La Verema del Cava, que se celebra des de finals d'agost i fins al 30 de setembre, la Nit de la Verema entre vinyes al celler Agustí Mata, on aprendre com s'elaboren els caves d'alta qualitat a la zona vitivinícola del Penedès. El vespre començarà amb un aperitiu amb tast de most, del raïm al vi, i seguirà amb un sopar maridatge de verema amb plats increïbles de Casa Tallón, acompanyats pels Caves Gran Reserva de llarga criança. Per amenitzar la vetllada, la gastronomia anirà acompanyada per copes i música en viu a la terrassa PIN'S del celler fins a les 12 de la nit.

📍 Sant Sadurní d'Anoia

📆 16 de setembre