La producció de cervesa artesana ha anat en augment els últims anys gràcies a la moda de produir-ne en obradors locals i amb cereals de proximitat. El llúpol és un dels ingredients principals de la cervesa i l'encarregat de donar-li l'amargor característica, però aquest cereal està perdent qualitat per culpa de l'augment global de les temperatures i la disminució de les precipitacions. Un estudi realitzat per investigadors txecs ha aportat dades científiques sobre la incidència del canvi climàtic en la qualitat, i la quantitat, de la producció de cervesa a Europa.
Menys qualitat del llúpol
Un grup d'investigadors txecs ha publicat un estudi a la revista Nature Communications amb uns resultats alarmants sobre el futur de la producció cervesera a Europa i a la resta del món. L'estudi conclou que l'àcid alfa, un component present en les plantes de llúpol i l'encarregat de proporcionar amargor a la cervesa, ha disminuït en les plantacions de les zones estudiades: Alemanya, República Txeca i Eslovènia. Aquestes dades s'han encreuat amb projeccions de futur sobre l'evolució del canvi climàtic i les previsions són alarmants: es calcula que l'any 2050 l'amargor de la cervesa es podria reduir entre un 20 i un 30 % a causa de la menor concentració d'àcid alfa en les plantes de llúpol.
Les causes de la caiguda en la qualitat del cereal són l'augment progressiu de les temperatures mitjanes i la irregularitat de les precipitacions, especialment en climes mediterranis com el de Catalunya. L'augment en la durada i la intensitat de les sequeres, sumat a la intensitat de les precipitacions irregulars, fan que les collites de cereal cada vegada costin més de tirar endavant. Això pot provocar pitjors collites, una menor producció de cervesa i un preu més alt del producte final.
L'amargor de la cervesa es podria reduir entre un 20 i un 30 % a causa de la menor concentració d'àcid alfa en les plantes de llúpol
Un problema local
El cultiu de llúpol a Catalunya és molt minoritari, sobretot si el comparem amb altres conreus tradicionals com el blat, el panís o l'ordi. Però tot i haver-hi poques hectàrees conreades, a Catalunya s'hi fa llúpol. Segons dades de l'any 2021, a Catalunya hi ha 25 ha de conreus de llúpol, que comparades amb les 150.000 d'ordi o les 37.000 de blat de moro, suposen un percentatge ínfim de la producció total de cereals. Però la previsió és arribar a més del doble d'hectàrees de llúpol conreades durant els pròxims anys, una tendència a l'alça que es veu amenaçada per les conseqüències del canvi climàtic. La serra de Prades és un dels llocs on es concentra la major part de la producció catalana de llúpol gràcies a les seves condicions climàtiques, amb una gran diferència entre les temperatures baixes de la nit i les temperatures altes durant el dia.
Si la cervesa artesana ja és més cara que la industrial a causa del menor volum de producció dels obradors, la disminució en la qualitat de llúpol i la davallada en la quantitat de les collites de cereal poden acabar derivant en un augment encara més alt del preu de la cervesa. Això es traduiria en majors dificultats per als obradors locals i en una situació perillosa per als petits productors, que ho tindrien més complicat per competir amb les grans empreses cerveseres. Un problema local provocat pel canvi climàtic, del qual cal ser conscient abans no sigui massa tard.