Darrere el projecte de La Gourmeteria d'ElNacional.cat hi trobaràs cares que de ben segur ja coneixes. Experts gastronòmics, crítics de restaurants i xefs de renom reconeguts al panorama gastronòmic català. A continuació, et convidem a descobrir qui t'acostarà cada dia les novetats culinàries i propostes per conèixer el territori i gaudir d'això que tant ens caracteritza a casa nostra: seure a taula i compartir un bon àpat. Bon profit!

Ada Parellada

ada parellada 3 169x169

El 1993, amb 25 anys, obre el restaurant Semproniana, al centre de l’Eixample. La restauració, per tant, ocupa la part central de la seva feina i la complementa amb múltiples activitats professionals.
Col·labora amb diferents mitjans de comunicació, transmetent la necessitat de recuperar els hàbits culinaris a les llars. En la mateixa línia, fa tallers i xerrades a famílies, i ha escrit llibres de divulgació culinària, una vintena en total.
Actualment, està molt involucrada en la lluita contra el malbaratament alimentari i és per això que col·labora amb diferents campanyes de prevenció i sensibilització en aquesta realitat.
El 2021 obre l’exposició itinerant Què mengem avui?, que reflexiona sobre com mengem i com ens compliquem els humans a l’hora de triar quina alimentació seguir.

Alba Sunyer

alba sunyer 3 169x169

Comença la seva carrera professional com a fisioterapeuta, trajectòria que es veu fallida l’any 2007 a causa d’un accident que li impedeix continuar exercint la professió. Paral·lelament, viu de prop la gastronomia i la restauració, passió heretada de la mare i viscuda al Restaurant El Turia (Barcelona), propietat de la seva família política.
L’any 2008, es trasllada a viure als Estats Units. Decideix començar un camí difícil, però amb un objectiu clar: donar a conèixer la cuina catalana al públic americà. Viu un temps a Greenville (Carolina del Sud), on funda The Mediterranean Corner, empresa d’activitats de team building i càtering basada en experiències culinàries. Ara viu a Detroit (Michigan) on continua la tasca de divulgació de la cuina catalana. Recentment, ha publicat el llibre The catalan table, o Àpats (versió en català), que és la culminació del seu projecte americà; una eina creada amb el suport dels millors cuiners catalans i que té com a finalitat fer d’altaveu de la cuina catalana al Nou Continent.

Sònia Carmona, La Foodlovers

sonia carmona 3 169x169

Es diu Sònia Carmona, però la majoria de gent la coneix com La Foodlovers. És periodista, comunicadora i creadora de continguts digitals, i adora la gastronomia. L’any 2020, arran de la pandèmia, va haver de deixar la seva feina i iniciar un nou viatge al món digital. A poc a poc, el seu hobby de visitar restaurants i penjar fotografies a les xarxes socials es va anar transformant i va passar de ser un passatemps a una professió. Després d’enviar més de 200 currículums, va decidir crear la seva pròpia televisió a través d’un petit aparell digital. Ara se suma al projecte gastronòmic d'ElNacional.cat per donar a conèixer tot el producte que hi ha a Catalunya i on gaudir-ne plenament.

Meritxell Falgueras

meritxell falgueras 3 169x169

Pertany a la cinquena generació del Celler de Gelida, una de les botigues de vi amb més història de la ciutat de Barcelona. Sempre va voler entrellaçar la literatura i el vi a la seva manera. Empra les paraules per desvelar tot el significat d'una copa. Escriu per lloar el vi, acostar-lo a un públic més ampli i maridar-lo amb els millors moments. Des de fa anys escriu sobre vins a ElNacional.cat, i ara se suma al nou projecte de La Gourmeteria.

Albert Franch

albert franch 3 169x169

Deixats de banda els estudis de Biologia, Albert Franch va preferir endinsar-se a les cuines catalanes per aprendre l’ofici de cuiner. La pastisseria de restaurant va convertir-se ràpidament en la seva gran passió. Després d’haver passat per diferents països, actualment és xef i copropietari dels restaurants Nolla i Elm, a Hèlsinki. Implementant un model alternatiu en la manera de treballar en els seus restaurants, la seva gran fixació s’ha convertit en disminuir i fer desaparèixer per complet el residu produït en la indústria de la restauració. El seu restaurant Nolla ha estat guardonat enguany amb el premi Restaurant de l’Any a Finlàndia per l’associació gastronòmica finesa i compta amb l’estrella verda de sostenibilitat de la Guia Michelin.

Diego Alías

diego alias 3 169x169

Diego Alías és xef i propietari del restaurant Ca l'Amador, situat a Josa de Cadí, a la vall de la Vansa. Va ser nomenat cuiner de l'any el 2015 al Fòrum Gastronòmic de Girona. Alías és un totterreny rere els fogons, però el caracteritza, sobretot, la cuina de muntanya. El Diego va tenir clar des dels sis anys que volia ser cuiner; va estudiar hostaleria a l'Escola Joviat de Manresa —on va tenir companys de la talla de l'Alex Montiel o Oriol Castro—. També ha passat pels restaurants El Bulli, La Broche i Martín Berasategui, entre d'altres. La seva cuina és sobretot creativa, però també personal, atrevida, respectuosa i curiosa.

Víctor Antich

victor antich 3 169x169

Nascut a la Seu d’Urgell, on va passar la seva infantesa i joventut entre lletres a la llibreria del seu pare; treballa a ElNacional.cat des dels inicis ara fa cinc anys i actualment coordina La Gourmeteria, secció gastronòmica del diari, on també parla de menjar i beure i on comparteix l'opinió sobre restaurants, especialment d’aquells que li agraden i pensa que val la pena anar-hi per gaudir. Durant 16 anys va dedicar-se a la logística, passant 16 anys de la seva vida entre bambolines al Gran Teatre del Liceu. Apassionat del bon menjar i de la música, gaudeix cuinant i fent pa. De fet, va aprendre a fer de forner a l’Escola de Forners de Barcelona i a l’Escola de flequers Andreu Llargués.

Pep Antoni Roig

pep antoni roig 3 169x169

Llicenciat en Filologia Catalana a la UAB. Ha treballat de redactor creatiu i guionista en el món de la publicitat, escrivint de forma paral·lela articles sobre literatura, art o cinema en diversos mitjans de premsa escrita i digital com El 3 de vuitNegratintaNúvolLa LlançaTime Out BCN Panenka. L'any 2019 s'incorpora a ElNacional.cat com a responsable de comunicació i màrqueting del diari, passant l'any 2020 a ser director creatiu de FrameTV, l'agència creativa i productora del Grup Les Notícies de Catalunya. Autor l'any 2017 de la novel·la Abans de la boira, guardonada amb el Premi Anna M. Saavedra, actualment escriu la columna cultural "Cafè, copa i piti" a ElNacional.cat i firma cròniques gastronòmiques a La Gourmeteria. A més, va ser el creador i conductor d'"El cafè de la granota", el primer podcast d'ElNacional.cat.

Joan Carbó

joan carbo 3 169x169

Enginyer agrícola (ESAB) amb un màster en Enologia (URV). Després d’unes veremes al Priorat s’instal·la a Bolívia, on funda la destil·leria Master Blends SRL i dirigeix el LAB (Laboratori d'Aliments Bolivians). Torna a Catalunya; inicia Esperit Roca —la destil·leria del Celler de Can Roca— i funda Artesana de Licors. És consultor de Wildlife Conservation Society i professor adjunt de la Universitat Rovira i Virgili. A ElNacional.cat col·labora en temes relacionats amb l'alimentació. 

Albert Vilas

albert vilas 3 169x169

Pastisser professional i apassionat de la cuina. Ha publicat el llibre Les receptes del calendari pastisser, i ara col·labora amb La Gourmeteria. El seu projecte neix com a homenatge als fogons de les àvies i, en particular, als de la seva mare, Pilar, una persona que va dedicar tota la seva vida a cuidar els seus, entre altres maneres, a través del menjar. La seva pretensió és que la gent elabori els plats de tota la vida. Segons l'Albert, la cuina és un hàbit que s'està perdent i és important mantenir-lo, perquè l'acte de cuinar afecta les relacions humanes, les relacions familiars i socials, la cultura i, és clar, la salut.

Xavi Freixes

Xavi Freixes Sergi Alcàzar  1 mod 3 169x169

Xavi Freixes és comunicador i periodista i, actualment, és director de continguts audiovisuals d'ElNacional.cat. Ha dirigit i presentat El matí de Catalunya Ràdio i La nit a RAC1 durant sis temporades, entre molts altres programes de ràdio i televisió. Ha estat presentador d'Informativos Telecinco durant tres anys i cap d'informatius de 8TV. Ha treballat a TV3, on va presentar el programa Amb el cor a la mà. També va presentar els primers informatius de Betevé i ha treballat a la Cadena COPESEROnda CeroEl MundoAntena 3TVERàdio Club 25RACC, Andorra Televisió i a l'Agència EFE, entre altres.