La samosa és un dels plats més representatius del sud d'Àsia fora de les seves fronteres. Aquest plat consisteix en una cresta de forma triangular, cruixent per fora i amb farcits que poden variar segons cada regió. Les samoses, com diem, són la versió oriental de les nostres meravelloses crestes. Allà també les fan en versions diferents, ja siguin dolces o salades, com aquí, l'únic que li donen forma triangular en lloc de la nostra característica rodona.

Les samoses són la versió oriental de les nostres crestes

Les samoses clàssiques són farcides amb patates, moltes espècies i són vegetarianes, amb el que és una recepta ideal per als que no mengen carn. Aquestes empanades exploten de sabor i és per això que et volem compartir la manera de fer-les.

Samosas
Samoses / Font: Unsplash

Ingredients:

  • Per a la massa: Farina 450 gr., aigua 200 ml. i oli de gira-sol 25 gr.
  • Per al farcit: 2 patates mitjanes, 200 gr. de pèsols precuits i escorreguts, 1 cullerada de llavors de comí, uns 5 cm. de gingebre, 2 grans d'all, mitja ceba, coriantes, mitja cullerada de cúrcuma, pebre vermell dolç o xili en pols si ho prefereixes. Una mica de julivert picat i per últim, sal i oli vegetal.

Preparació:

  • Per al farcit bullir les patates amb pell en abundant aigua fins que estiguin cuites.
  • Deixar entebionar, pelar i trepitjar de manera irregular amb una forquilla.
  • En una paella amb oli vegetal col·locar les llavors de comí i cuinar 30 segons regirant constantment.
  • Agregar el gingebre i all picat, barrejar i cuinar per un minut.
  • Incorporar la ceba picada, baixar el foc i cuinar fins que estigui tendra.
  • Agregar el coriandre molt, la cúrcuma, el pebre vermell i barrejar.
  • Incorporar les patates trepitjades, sal i barrejar.
  • Agregar els pèsols i barrejar.
  • Cuinar 1 minut regirant tot el temps fins que els ingredients estiguin amalgamats.
  • Retirar del foc i agregar el coriandre picat. Deixar refredar.
  • Per a la massa barrejar tots els ingredients i pastar fins que quedi una massa homogènia. Deixar reposar mitja hora.
  • Estirar la massa i tallar cercles de 25 cm de diàmetre. Dividir en 4 com si fos porcions de pizza.
  • Amb la part corba cap a baix col·locar a la vora una barreja de farina i aigua tipus engrut (per lligar) i posar una vora sobre un altre, quedarà com una espècie de cucurutxo.
  • Col·locar el farcit. Tornar a posar l'engrut en la part que queda lliure i tancar cap a baix. Queda de forma triangular.
  • Fregir en oli.
Samosas 2
Samoses 2 / Font: Unsplash

Ja estan les teves samoses llestes per gaudir. I recorda, el farcit pot ser a la teva elecció una vegada els hagis agafat el truc.