Les creps són el comodí perfecte per a unes postres, un esmorzar o un berenar. D'entrada es poden menjar en gairebé qualsevol moment del dia, però és que a més es poden fer amb els ingredients que més t'agradin. Dolços i salats, maridats amb un suc o amb una copa de vi. Aquest dolç d'origen francès celebra avui, dia de la Candelera, el seu dia mundial.

Origen bretó

Si haguéssim d'adjudicar l'origen de les creps a algun personatge de ficció, els candidats més indicats serien, sens dubte, Astèrix i Obèlix. Els resistents gals són els abanderats d'una terra, Bretanya, que és el bressol d'un dels dolços - i salats - més populars arreu del món. Les creps, per si existeix la remota possibilitat que algú encara no sàpiga què són, s'elaboren amb diferents tipus de cereals - que conformen la base de la massa - i el condiment o farciment que més t'agradi.

La crep de xocolata amb fruita és un dels dolços més exquisits que et pots trobar en una carta de postres
La crep de xocolata amb fruita és un dels dolços més exquisits que et pots trobar en una carta de postres. / Foto: Pixabay

A diferència del poble gal dels personatges de Goscinny i Uderzo, les creps són mundialment famoses i estimades per tothom, fins i tot pels romans

Les més conegudes i populars són les creps de xocolata, elaborades fins a l'infinit en botigues de carrer de grans ciutats turístiques i en postres de restaurants que saben la carta que han de jugar per agradar a qualsevol client famèlic. A diferència del poble gal dels personatges de Goscinny i Uderzo, les creps són mundialment famoses i estimades per tothom, fins i tot pels romans.

El món d'aquest dolç - i salat, insistim - va molt més enllà de la xocolata, però sobretot de la massa flonja

Gustoses i cruixents

La imatge que tothom té al cap de les creps és la d'una massa flonja i esponjosa plegada sobre si mateixa i farcida de xocolata desfeta. I efectivament, aquesta és una crep deliciosa. Però el món d'aquest dolç - i salat, insistim - va molt més enllà de la xocolata, però sobretot de la massa flonja. A França es coneix les creps cruixents com a galettes. És fàcil intuir que la galette té una textura i sabor similar a una galeta, cruixent i dura, amb un sabor i textura similars al que aquí coneixem com a 'gofre'. Però la galette no deixa de ser un altre tipus de crep, sovint reservada per als acompanyaments salats. Hi ha alguna norma que dicti quines creps es mengen amb què? Evidentment, no. Si et ve de gust menjar-te una crep flonja amb pernil dolç i formatge, endavant. I si la galette t'agrada més amb xocolata desfeta i sucre glas, doncs benvingut sigui també. Des de la xocolata fins al xarop, passant per melmelades, confitures, fruites i embotits, les creps són un llenç en blanc per als amants de la bona cuina dolça - i salada! -.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!