La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments a la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com saber si un ou és fresc o vell.

Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.


Com saber si un ou és fresc o vell

"Tens dos ous a la nevera i no saps quin és més fresc?", anticipa l'Ada Parellada. Per sortir-ne de dubtes, la xef del Semproniana ens explica tots els consells per diferenciar un ou fresc d'un vell. El primer de tots consisteix a sacsejar: "Si sents que l'ou es mou a l'interior és que és vell", explica. El següent truc es basa a submergir l'ou en un got d'aigua. Si l'ou sura és vell, si s'enfonsa és fresc. "És un mètode claríssim, molt visual".

Un altre mètode, una mica més complicat però, és a través de la clara. Com més enganxada al voltant del rovell està la clara, més fresc és. Altrament, un ou vell es cou molt més ràpid perquè la clara s'escampa. "Amb els ous frescos el que podem fer és trencar una mica la clara perquè li entri l'escalfor i es cogui més ràpidament", revela la cuinera. I l'última manera de saber si un ou és fresc o vell és quan el fem en forma d'ou dur. Si queda perfectament amb la seva forma original, és fresc. Ara bé, si té una secció plana a partir de la qual el pots posar dret, és que és un ou vell. "Això és perquè pels porus ha perdut part del líquid i li queda una cambra d'aire que és aquesta que li falta", exposa l'Ada, que conclou que encara que l'ou sigui vell, "si no fa pudor, l'ou és comestible".

Sacsejar-lo, submergir-lo en un got d'aigua, el temps de cocció o fer-lo en forma d'ou dur són alguns dels trucs per saber si l'ou és vell o fresc

T'han semblat interessants i útils aquests consells? Prepara't per descobrir tot un món nou i profund sobre desenes i desenes de productes i aliments de tota mena. En les pròximes passaran per la revisió cuinòfila i sàvia de l'Ada molts més productes i consells que no podem revelar encara. Mentrestant, pots aprofitar per recuperar el tip de la setmana passada, i descobrir com picar una ceba i fer un sofregit fàcil. Fins a la setmana vinent!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!