Ratllar cebes pot semblar una tasca simple, però per a molts és una de les parts més tedioses i molestes de cuinar. Entre el risc de tallar-se, les llàgrimes inevitables i l'olor persistent a les mans, no és estrany que molta gent eviti fer-ho sempre que pot. Però gràcies a un truc que ha compartit el creador de contingut @tobolator en el seu compte d'Instagram, aquesta tasca pot convertir-se en una cosa ràpida, neta i gairebé divertida. La seva tècnica ha sorprès milers d'usuaris per l'enginyosa que és i, sobretot, pels resultats perfectes que ofereix. No es tracta de comprar un electrodomèstic car ni de seguir complicades instruccions: només necessites una ceba, una forquilla i un pelapatates. Amb això, pots transformar qualsevol ceba en finíssimes rodanxes en qüestió de segons.
Com ratllar cebes en segons
El truc comença amb un pas molt senzill, però clau: clavar la forquilla en la ceba de forma perpendicular, és a dir, de costat. D'aquesta manera, la forquilla actua com una espècie de mànec que subjecta bé el vegetal i permet treballar amb seguretat, sense que la ceba rellisqui o rodi. A partir d'aquí, només cal utilitzar el pelapatates per raspar la superfície de la ceba, però fent-ho en la direcció contrària a les seves capes. Aquest detall és fonamental: en anar en sentit contrari a les fibres, s'aconsegueixen talls més nets i prims, sense que la ceba es desfaci. El més curiós és que les rodanxes que resulten són tan fines que es poden utilitzar directament en amanides, entrepans o guarnicions sense necessitat de passar-les per la paella.

A més de la rapidesa, aquest truc té un altre punt a favor: redueix enormement les llàgrimes. En evitar tallar la ceba amb ganivet i fer-ho amb moviments suaus i superficials, s'allibera menys quantitat dels compostos que ens fan plorar. És un avantatge que qualsevol que hagi plorat desconsoladament mentre cuinava sabrà valorar.
Els comentaris a la publicació de @tobolator no van tardar a omplir-se d'agraïments i reaccions sorprenents. Gent de tot el món ha començat a provar el truc a casa i asseguren que funciona fins i tot millor del que sembla. La raó és que en una època en què busquem fer tot més fàcil i ràpid, trobar aquestes petites dreceres que milloren el dia a dia a la cuina pot marcar la diferència. Així que ja ho saps: la pròxima vegada que hagis de tallar ceba, oblida't del ganivet i treu el pelapatates. Pot ser que descobreixis que, amb el truc adequat, fins a les tasques més molestes es tornen un plaer inesperat. I si t'animes, comparteix-lo també amb els teus amics. Pot ser que tu els canviïs també la seva manera de cuinar. Prova-ho una vegada i veuràs com no tornes a ratllar ceba de cap altra manera.