Siguem sincers: pelar un tomàquet de vegades és molt pesat. Proves amb un ganivet i no te'n surts; canvies a un pelador, però tampoc acaba de funcionar; intentes no arrencar gaire carn i acabes fent una destrossa... Una missió sovint complicada que pots fer bé, ràpid i sense complicacions en menys temps del que et penses. Avui t'expliquem com pelar un tomàquet en menys d'un minut.

Com pelar un tomàquet fàcilment

El tomàquet és un producte imprescindible a qualsevol cuina de Catalunya. Malgrat ser originari d'Amèrica, és un ingredient tradicional i molt arrelat a la cultura gastronòmica de la cuina catalana. És la base de moltes receptes i un ingredient clau per a fer un bon sofregit. El tomàquet és gairebé la icona de la cuina catalana; l'element més important del pa amb tomàquet; l'ingredient més polèmic del gaspatxo català. En definitiva, és un producte que cal saber treballar bé per aprofitar-lo al màxim.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cuines (@cuinestv3)


De sucar tomàquet en sabem tots. De triturar-lo i ratllar-lo també. Però sovint es fa difícil pelar un tomàquet. Amb una pell molt fina i enganxada a la carn, sense el tractament adequat podem fer malbé el producte i no aconseguir l'objectiu que volem. Per això avui t'expliquem com pelar un tomàquet en menys d'un minut. Un truc que explica el cuiner Arnau Paris, presentador del programa Cuines de TV3 i que et canviarà la manera d'afrontar moltes receptes.

L'objectiu no és coure'l, només escaldar-lo. Per tant, és important que no es cuini per dins

Tomates para sofrito
Tomàquets de penjar. / Foto: Cedida

El primer que has de fer és posar aigua a bullir. Encén el foc fort i posa-hi una cassola amb aigua. Mentrestant, prepara els tomàquets que vulguis pelar. Si fas aquest procés, com que hauràs de posar l'aigua a bullir igualment, et surt més a compte si has de pelar diversos tomàquets. Fes una creu a la base del tomàquet amb la punta d'un ganivet petit esmolat. Quan l'aigua bulli, posa-hi els tomàquets durant uns segons; amb 10 o 15 segons n'hi haurà prou. Un cop transcorregut aquest temps, passa els tomàquets a un bol amb aigua amb gel. El contrast de temperatura farà que la pell es desenganxi de la carn i tallarà la cocció del tomàquet. L'objectiu no és coure'l, només escaldar-lo. Per tant, és important que no es cuini per dins. Quan siguin freds, agafa els tomàquets d'un en un i els podràs pelar com si res; com si es tractés de màgia, la pell es desprendrà molt fàcilment de la carn. Pots fer-ho directament amb els dits o ajudar-te d'un ganivet per anar retirant la pell. El procés, a partir d'aquí, s'assembla més a pelar un paraguaià que una pera o una poma, fruites que tenen la pell més rígida. Perquè no podem oblidar que, malgrat que no ho sembli, el tomàquet també és una fruita, i no una verdura.

Amb aquest truc podràs pelar tomàquets per a les teves receptes, però sobretot podràs fer una bona producció de conserva de tomàquet per facilitar la vida al teu jo del futur. Una manera tradicional per pelar tomàquets que s'ha fet tota la vida a les cases d'arreu del país.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!