La gamba de Palamós és un dels productes més apreciats de la gastronomia mediterrània. Reconeguda pel seu sabor intens i la seva textura delicada, s'ha convertit en una autèntica icona de la costa catalana i en un mos de luxe per a qualsevol amant del marisc. No és casualitat que grans cuiners la incloguin en les seves cartes i que fins i tot tinguin una manera especial de gaudir-ne. Un d'ells és el xef Dabiz Muñoz, que en el seu compte de TikTok @dabizdiverxo ha volgut mostrar als seus seguidors quina és la seva manera favorita de menjar-la, revelant que darrere d'un gest senzill s'amaga tota una experiència sensorial que va molt més enllà de l'esperat.
Com s'ha de menjar la gamba de Palamós
El cuiner, tres estrelles Michelin i creador d'un estil tan personal com irreverent, comença la seva explicació amb un detall fonamental: el cap. En el vídeo, insisteix que el primer que cal fer és obrir lleugerament el cap de la gamba, sense desprendre-la per complet del cos. Aquest gest, aparentment mínim, és clau perquè no es vessin els sucs interns que concentren l'essència del marisc. Tot seguit, convida a fer-li una mossegada directa, gaudint de tot el que hi ha dins.
Muñoz ho descriu com una autèntica explosió de sabors umami, que barreja el marí amb el iodat i amb un sorprenent toc dolç que equilibra la intensitat. A aquest conjunt, ja per si mateix extraordinari, se sumeixi l'aroma de la brasa, quan la gamba es cuina d'aquesta manera, aportant un punt fumat que realça encara més el caràcter del producte. Segons el xef, la suma de tots aquests matisos fa que es converteixi en un autèntic "mos de Déus", una definició amb què transmet l'emoció d'estar davant d'alguna cosa més que un simple marisc.
Molts dels seus seguidors coincideixen que el cap és la part més intensa i saborosa de la gamba de Palamós
El vídeo, breu però contundent, ha generat milers de comentaris i reaccions en xarxes socials. Molts dels seus seguidors coincideixen que el cap és, efectivament, la part més intensa i saborosa de la gamba de Palamós, i que gaudir-ne com indica Muñoz és la millor manera de retre homenatge a aquest producte tan especial. La senzillesa del gest posa de manifest que, a vegades, el més important no està en tècniques elaborades ni en complicades preparacions, sinó a saber valorar la força natural d'un ingredient únic.
D'aquesta manera, Dabiz Muñoz recorda que no fa falta més que una gamba de Palamós ben feta a la brasa i la disposició a deixar-se portar pels seus matisos per viure una experiència que va molt més enllà del gastronòmic. Un mos que, en les seves paraules, connecta de ple amb l'essència del mar i es queda gravat en la memòria.