A la cuina xinesa, hi ha un condiment que és gairebé impossible no trobar als seus plats més populars: la salsa agredolça. Aquest equilibri perfecte entre el dolç i l'àcid, amb un toc intens de color i una aroma inconfusible, fa que sigui l'acompanyanta ideal per a rotlles de primavera, pollastre cruixent, porc, i fins i tot per donar vida a uns simples vegetals saltejats. El millor és que, encara que el seu sabor pugui semblar propi d'una elaboració complexa, la realitat és que amb uns quants ingredients i en tot just uns minuts, pots preparar-la a casa i aconseguir un resultat molt similar al d'un autèntic restaurant. La recepta que et porto avui no és qualsevol: va ser "delatada" per l'amo d'un restaurant xinès a un creador de contingut gastronòmic, que la va compartir a través del seu compte @lasrecetasdemimadre i el resultat és tan senzill com deliciós.

Com fer la salsa agredolça típica de la cuina xinesa

El més sorprenent és que no requereix tècniques complicades ni ingredients impossibles de trobar. Tot es basa en proporcions exactes i en un ordre correcte de preparació, la qual cosa assegura que la salsa adquireixi aquesta textura sedosa i el sabor inconfusible que tant ens agrada.

Ingredients de la salsa agredolça:

  • 5 cullerades de vinagre d'arròs
  • 5 cullerades de sucre
  • 2 cullerades de tomàquet fregit o kétchup
  • 1 mica de sal
  • Colorant vermell alimentari (opcional)
  • 1 cullerada de maicena
  • 2 cullerades d'aigua

Preparació de la salsa agredolça:

En un cassó o petita olla, col·loca el vinagre d'arròs, el sucre, el tomàquet, la sal i, si ho desitges, unes gotes de colorant per intensificar el to. D'altra banda, en un recipient a part, dissol la maicena en les dues cullerades d'aigua freda, removent fins que no quedin grumolls. Porta la barreja del cassó a foc mitjà i, quan comenci a escalfar-se, afegeix a poc a poc la maicena dissolta, removent constantment amb una cullera o barnilla. Veuràs com la salsa comença a espessir en qüestió de minuts, adquirint aquesta textura sedosa i brillant tan característica.

janesca CteaqWgFq3M unsplash
Aquesta salsa li donarà un toc exòtic als teus plats / Foto: Unsplash

Un dels secrets perquè aquesta salsa surti perfecta és no deixar de remoure mentre espesseix, ja que així evitem que es formin grumolls i aconseguim una consistència uniforme. A més, si la prefereixes més intensa en sabor, pots ajustar el punt de vinagre o sucre segons el teu gust, fins i tot incorporant un toc de gingebre ratllat per a un matís més aromàtic.

Un dels secrets d'aquesta salsa és no deixar de remoure-la mentre espesseix

Quan la salsa estigui a punt, retira-la del foc i utilitza-la immediatament o guarda-la en un flascó de vidre ben tancat. A la nevera pot durar diversos dies sense problema, i n'hi ha prou amb escalfar-la lleugerament abans de servir. És ideal per mullar, glacejar carns o fer-li un gir exòtic els teus plats quotidians.

 

 

Aquesta recepta demostra que la màgia de la gastronomia internacional també pot estar a l'abast de qualsevol cuina casolana. Amb ingredients fàcils d'aconseguir i un parell de passos ben fets, tindràs a les teves mans una salsa agredolça casolana tan bona que voldràs utilitzar-la a més d'un plat... i probablement, com el creador de contingut, acabaràs guardant-la com un dels teus trucs culinaris favorits.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!