L'hivern ja s'acaba, però les jornades més fredes les estem vivint aquestes últimes setmanes de febrer i primeres de març. I quan les temperatures baixen en picat, tots els cervells gastrònoms es posen a pensar a les cuines de les llars del país, els plats més calents per escalfar la família i els estómacs gèlids. I una de les receptes que ens ve a tots al cap és, probablement, una de les més delicioses i un dels plaers formatgers més orgàsmics i exquisits: la raclette. Aquesta setmana el copropietari de la formatgeria Llet Crua, en Xevi Miró, ens exposa com fer una raclette i tota la informació d'una història dolça i exquisida.


La raclette, un plat irresistible durant l'hivern... i tot l'any

"Avui parlarem de la raclette, un plat molt típic de Suïssa, així com és el nom del formatge que hi ha al damunt de la taula", comença en Xevi. 'Raclette' vol dir 'raspar' i és un formatge creat i dissenyat per ser fos. Tradicionalment, aquest formatge es fonia a les llars de foc. Després, però, es van començar a crear artefactes de diversa índole per fer aquesta feina menys feixuga. En Xevi mostra en el vídeo una màquina que, en el moment en què la peça formatgera s'acosta, es va fonent a poc a poc. Un cop tenim el resultat, rasques el formatge al damunt d'una llesca de pa, per exemple.

Als anys 50, no obstant això, es va posar de moda una màquina ja més coneguda avui dia: la raclonette. "Són les raclettes individuals, les que passen a casa", explica el copropietari de Llet Crua. "El que hem de fer és tallar el formatge a mida de cassoleta, que és l'estri de petites dimensions que posem a sota de la planxa per fondre el tall de formatge". La creativitat és la millor amiga dels comensals que decideixen menjar raclette, ja que al damunt hi pots posar els ingredients i aliments que més et vinguin de gust: patates, verdures, ceba, bacó, salsitxes, pebrot, ou de guatlla i un llarg etcètera. La varietat, doncs, és infinita a l'hora de tenir en compte els maridatges sòlids amb el formatge de raclette.

Però, i els maridatges líquids? Quins són els millors vins per acompanyar aquest formatge? "La meva recomanació és aquella beguda una mica àcida, per exemple, un cava o un vi blanc", sentencia en Xevi. Si ens decantéssim per una ampolla de vi negre, l'ideal seria que fos de capa baixa i una mica refrescant, perquè la raclette és un menjar contundent. Finalment, l'expert encoratja a experimentar i la millor manera per fer-ho és amb els formatges catalans d'un estil concret com el formatge Ermesenda, del Mas d'Eroles.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!